Żółte kolby we wrześniu wołają z każdego straganu i nie pozwalają przejść obojętnie, a ja nie ma pojęcia, co z nimi zrobić! Dlatego po prostu je gotuję. A potem podaję z solą i masłem. I wszyscy odgrywamy Kaczora Donalda w słynnej scenie jedzenia kukurydzy à la maszyna do pisania.
OK, trochę was okłamałam. Bo chociaż całe kolby są z pewnością bardziej atrakcyjne, ja moje kukurydze kroję na dwie lub trzy części. Dzięki temu łatwiej je jeść. Ale nie mówcie nikomu, OK?
GOTOWANA KUKURYDZA
- kolby kukurydzy
- masło
- sól
Zagotuj garnek wody.
Nie sól wody!!! Sól sprawi, że kukurydza będzie twarda.
Obierz i opłucz kukurydzę. Zachowaj całe kolby lub pokrój je na mniejsze kawałki.
Wrzuć kukurydzę na wrzątek i gotuj 7-10 minut. Nie dłużej, bo kukurydza stwardnieje.
Podaj posoloną i polaną rozpuszczonym masłem.
© 2023, Jo. All rights reserved.