G

Gotowana kukurydza

Żółte kolby we wrześniu wołają z każdego straganu i nie pozwalają przejść obojętnie, a ja nie ma pojęcia, co z nimi zrobić! Dlatego po prostu je gotuję. A potem podaję z solą i masłem. I wszyscy odgrywamy Kaczora Donalda w słynnej scenie jedzenia kukurydzy à la maszyna do pisania.

OK, trochę was okłamałam. Bo chociaż całe kolby są z pewnością bardziej atrakcyjne, ja moje kukurydze kroję na dwie lub trzy części. Dzięki temu łatwiej je jeść. Ale nie mówcie nikomu, OK?


GOTOWANA KUKURYDZA


  • kolby kukurydzy
  • masło
  • sól

Zagotuj garnek wody.

Nie sól wody!!! Sól sprawi, że kukurydza będzie twarda.

Obierz i opłucz kukurydzę. Zachowaj całe kolby lub pokrój je na mniejsze kawałki.

Wrzuć kukurydzę na wrzątek i gotuj 7-10 minut. Nie dłużej, bo kukurydza stwardnieje.

Podaj posoloną i polaną rozpuszczonym masłem.

© 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.