P

Pieczony schab ze śliwką

Klasyka polskiej kuchni. Może trochę bardziej świąteczna, niż coniedzielna. Zamiast śliwek można użyć moreli, albo zrobić taki twist, że z jednej strony faszerować mięso śliwkami, z drugiej morelami i podać na stół cudowne duo.

Można piec mięso w szczelnie zamykanej brytfannie albo rękawie do pieczenia. Zrumienienie go przed wstawieniem do piekarnika zapobiegnie wysychaniu i kurczeniu się mięsa, a dodatkowo doda pieczeni smaku.


PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ LUB MORELĄ


  • schab bez kości
  • szklanka suszonych śliwek kalifornijskich lub suszonych moreli (lub więcej, jeśli masz duży kawałek mięsa)
  • sól (ja używam soli z dodatkiem rozmarynu, szałwii, czosnku i czarnego pieprzu)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • olej

Umyj i osusz schab. Długim nożem zrób nacięcie na wylot przez środek mięsa.

Natrzyj mięso olejem, wetrzyj w nie przyprawy. Odstaw do lodówki na noc.

Włącz piekarnik na 180℃.

Włóż do nacięcia w mięsie śliwki/morele.

Obsmaż mięso ze wszystkich stron na patelni, na oleju. Powinno być lekko zrumienione.

Przełóż schab do brytfanny, przykryj. Możesz też użyć rękawa do pieczenia.

Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz wg zasady 1 godzina na każdy kilogram mięsa.

Upieczony schab jest również doskonały na zimno.

© 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.