Amerykański placek wiśniowy zna każdy wielbiciel Twin Peaks. Brr! Do tej pory przechodzą mnie ciarki, jak sobie przypomnę oglądane wieczorem kolejne odcinki! Na szczęście cherry pie takich emocji nie budzi, wręcz przeciwnie: robi się go szybko, jest nieskomplikowany i smakuje doskonale.
Do wiśniowego placka można użyć wiśni świeżych lub mrożonych.
AMERYKAŃSKI PLACEK WIŚNIOWY
ciasto:
- 350 g mąki
- 230 g zimnego masła
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek lodowatej wody
Szybko zagnieć ciasto, podziel na dwie części: ⅔ i ⅓. Uformuj kule, lekko spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę (lub całą noc).
nadzienie:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka soku z cytryny
- 120 g cukru
- 60 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
Wymieszaj wiśnie z pozostałymi składnikami i na chwilę odstaw.
Włącz piekarnik na 210℃.
dodatkowo:
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do oprószenia spodu ciasta
- jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania wierzchu
- gruby cukier do posypania
Rozwałkuj większą porcję ciasta i wylep nią formę do tarty o średnicy 26 cm (najlepsza jest perforowana z wyjmowanym dnem).
Oprósz ciasto mąką ziemniaczaną. Wyłóż wiśnie razem z sokiem, który puszczą.
Rozwałkuj drugą część ciasta. Wytnij z niego paski około 2 cm szerokości.
Ułóż paski na cieście w kratkę.
Posmaruj paski ciasta jajkiem. Oprósz całość grubym cukrem.
Wstaw ciasto do gorącego piekarnika i piecz 20 minut w 210℃. Zmniejsz temperaturę do 180℃ i piecz jeszcze 40 minut.
Kruche ciasto powinno się zrumienić, a owocowe nadzienie zagęścić.
Wystudź. Podaj z bitą śmietaną lub lodami.
© 2023, Jo. All rights reserved.