To jest takie zimowe danie, które rozwiązuje problem: co z obiadem, jeśli od rana nie ma nas w domu? Można je przygotować w wolnowarze, albo w piekarniku. Pięknie się piecze w brytfannie Tupperware! Można użyć własnej kompozycji przypraw – najważniejsze, aby zamarynowane mięso powędrowało na noc do lodówki.
Gorąco polecam.
KARCZEK DUSZONY Z KAPUSTĄ
- ok. 1 kg karkówki
- ok. 800 g kiszonej kapusty
- oliwa lub olej
- majeranek, kminek, sól, papryka słodka lub ostra (wg upodobania)
- 2 cebule
- liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
- 3 łyżki śmietany
- łyżka mąki
Pokrój mięso na plastry grubości 1,5 cm. Natrzyj oliwą i przyprawami. Włóż do miski, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna – przepłucz ją zimną wodą. Ułóż na dnie brytfanny.
Obsmaż mięso na patelni, żeby złapało kolor. Ułóż na kapuście. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Dodaj pokrojone w piórka cebule. Dodaj pół szklanki wody. Przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piecz, aż mięso będzie miękkie.
Godzinę przed końcem pieczenia wymieszaj pół szklanki wody ze śmietaną i mąką. Dodaj do brytfanny. Lekko przemieszaj.
Teraz najtrudniejsze pytanie: jak długo trzeba piec mięso? W wolnowarze około 4-5 godzin. W piekarniku około 2 (przyjmuje się godzinę na każdy kilogram).
© 2023, Jo. All rights reserved.