P

Pieczony burak z fetą

Buraki są zdrowe. Lista ich leczniczych właściwości zajęłaby cały ten post, a przecież każdy czeka na przepis. Ten na szczęście jest nieprawdopodobnie prosty.


PIECZONE BURAKI Z FETĄ


  • 4 duże lub 6 małych buraków (użyłam podłużnych, które są słodsze)
  • 1 opakowanie greckiej fety
  • dwie garście rukoli
  • oliwa, ocet balsamiczny, ocet śliwkowy
  • sól i pieprz
  • garść orzechów (mogą być włoskie, pekan albo piniowe) lub pestek z dyni

Umyj buraki, upiecz. Powinna wystarczyć godzina w 180℃ – buraki muszą być na tyle miękkie, żeby wchodził w nie nóż.

Przestudź. Obierz. Pokrój w plasterki lub kostkę.

Jeśli zrobiłeś to wcześniej – podgrzej buraki przed przygotowaniem sałatki.

Porwij rukolę na mniejsze kawałki. Wrzuć do salaterki.

Wymieszaj w misce oliwę i ocet balsamiczny w proporcjach 3 części oliwy i 1 część octu. Dodaj ocet śliwkowy do smaku. Dopraw solą i pieprzem.

Wrzuć do miski ciepłe buraki. Wymieszaj. Wyjmij z dresingu i przełóż na rukolę. Pokrusz na wierzch fetę. Dodaj orzechy.

Możesz dresingiem polać sałatkę, albo podać go w dzbanku i użyć bezpośrednio na talerzach, według potrzeby.

© 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
Tags
  1. Marta uk says:

    Kocham buraki i bardzo lubię fete ,jestem ciekawa jak to razem smakuje.Tu są gotowe ugotowane buraki z octem lub bez.Całkiem dobre to spróbuje zrobić.
    Czasem można kupić mini peczek 3 szt surowych tylko cena zniechęca.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.