Buraki są zdrowe. Lista ich leczniczych właściwości zajęłaby cały ten post, a przecież każdy czeka na przepis. Ten na szczęście jest nieprawdopodobnie prosty.
PIECZONE BURAKI Z FETĄ
- 4 duże lub 6 małych buraków (użyłam podłużnych, które są słodsze)
- 1 opakowanie greckiej fety
- dwie garście rukoli
- oliwa, ocet balsamiczny, ocet śliwkowy
- sól i pieprz
- garść orzechów (mogą być włoskie, pekan albo piniowe) lub pestek z dyni
Umyj buraki, upiecz. Powinna wystarczyć godzina w 180℃ – buraki muszą być na tyle miękkie, żeby wchodził w nie nóż.
Przestudź. Obierz. Pokrój w plasterki lub kostkę.
Jeśli zrobiłeś to wcześniej – podgrzej buraki przed przygotowaniem sałatki.
Porwij rukolę na mniejsze kawałki. Wrzuć do salaterki.
Wymieszaj w misce oliwę i ocet balsamiczny w proporcjach 3 części oliwy i 1 część octu. Dodaj ocet śliwkowy do smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć do miski ciepłe buraki. Wymieszaj. Wyjmij z dresingu i przełóż na rukolę. Pokrusz na wierzch fetę. Dodaj orzechy.
Możesz dresingiem polać sałatkę, albo podać go w dzbanku i użyć bezpośrednio na talerzach, według potrzeby.
© 2023, Jo. All rights reserved.
Kocham buraki i bardzo lubię fete ,jestem ciekawa jak to razem smakuje.Tu są gotowe ugotowane buraki z octem lub bez.Całkiem dobre to spróbuje zrobić.
Czasem można kupić mini peczek 3 szt surowych tylko cena zniechęca.