Idealny dodatek do kotletów mielonych albo bitek wołowych. Pewnie i do kilku innych dań, ale przede wszystkim tak właśnie mi się kojarzą.

Można buraczki zetrzeć na grubej tarce, można na cienkiej. Albo w ogóle na takiej do placków ziemniaczanych czy jabłuszka dla niemowlęcia. To kwestia upodobań. Natomiast dyskusja zaczyna się zazwyczaj przy zasmażce. Bo prawdziwe zasmażane buraczki, to buraczki z mąką. Jednak od pewnego czasu robię tu odstępstwo i mąki nie dodaję. I coś wam powiem: wcale tych moich buraczków nie uważam za gorsze smakowo! Tyle, że zamiast zasmażane, powinny się teraz nazywać duszone.


DUSZONE/ZASMAŻANE BURACZKI


  • 4-6 buraków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, cukier – do smaku
  • sok z cytryny do zakwaszenia

Umyj buraki, ugotuj w lekko osolonej wodzie, przestudź, obierz.

Zetrzyj buraczki na tarce.

Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę. Chwilę podsmaż mieszając. Dodaj buraczki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą cukrem i sokiem z cytryny.

Podgrzewaj mieszając kilka minut. Uważaj – buraczki z mąką lubią się przypalać!

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.