O

Original Sacher-Torte

Na drugie imieniny zamówiłam sobie Tort Sachera. A ponieważ nie mogłam znaleźć przepisu, z którego korzystałam przed laty, panowie polecili mi przekopać Internet.

Jak wszystkim wiadomo: oryginalny przepis jest trzymany pod kluczem. Wszystko, co znajdziemy w Internecie, to mniej lub bardziej udane wariacje na temat. Ich mnogość wprawia w dezorientację, więc udałam się do źródła, czyli na stronę Sachera. Bo kto, jeśli nie oni, jest najbliżej oryginału?


SACHER – TORTE

130 g czekolady min. 55% kakao

1 laska wanilii

150 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

6 jajek

100 g miałkiego cukru

140 g mąki

oraz:
masło i mąka do tortownicy ⌀ 24 cm

200 g marmolady morelowej

200 g miałkiego cukru

150 g czekolady min. 55% kakao

bita śmietana do podania

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

Wyłóż dno tortownicy papierem, wysmaruj boki miękkim masłem i oprósz mąką.

Rozpuść czekoladę w naczyniu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Ostudź.

Utrzyj na puszysty krem masło z cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii.

Oddziel żółtka od białek.

Stale ucierając masę dodaj po jednym żółtka.

Powoli dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.

Ubij białka z miałkim cukrem na sztywną pianę.

Delikatnie wymieszaj z masą.

Wsyp mąkę na wierzch masy i delikatnie wymieszaj.

Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj wierzch.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, zostawiając uchylone na szerokość palca drzwiczki.

Po tym czasie zamknij drzwiczki i piecz 50 minut.

Wyjmij ciasto z piekarnika. Otwórz tortownicę i ostrożnie wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Zostaw na 20 minut.

Usuń papier do pieczenia i odwróć ciasto. Zostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przekrój ciasto poziomo na dwie części.

Podgrzej marmoladę i wymieszaj, żeby była gładka.

Posmaruj za pomocą pędzelka wierzch obu części ciasta i połóż jedną na drugiej. Posmaruj resztą marmolady boki tortu.

Aby zrobić polewę wsyp cukier do rondelka, dodaj 125 ml wody i gotuj przez 5 minut.

Zdejmij syrop cukrowy z kuchenki i nieco przestudź.

Połam czekoladę na mniejsze kawałki, dodaj do syropu wymieszaj, aż składniki się połączą w gładką masę.

Wylej polewę na ciasto, wyrównaj nożem kuchennym lub łopatką.

Zostaw na kilka godzin do wystygnięcia.

Podaj z bitą śmietaną.

© 2022, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.