Na drugie imieniny zamówiłam sobie Tort Sachera. A ponieważ nie mogłam znaleźć przepisu, z którego korzystałam przed laty, panowie polecili mi przekopać Internet.
Jak wszystkim wiadomo: oryginalny przepis jest trzymany pod kluczem. Wszystko, co znajdziemy w Internecie, to mniej lub bardziej udane wariacje na temat. Ich mnogość wprawia w dezorientację, więc udałam się do źródła, czyli na stronę Sachera. Bo kto, jeśli nie oni, jest najbliżej oryginału?
SACHER – TORTE
130 g czekolady min. 55% kakao
1 laska wanilii
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
6 jajek
100 g miałkiego cukru
140 g mąki
oraz:
masło i mąka do tortownicy ⌀ 24 cm
200 g marmolady morelowej
200 g miałkiego cukru
150 g czekolady min. 55% kakao
bita śmietana do podania
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Wyłóż dno tortownicy papierem, wysmaruj boki miękkim masłem i oprósz mąką.
Rozpuść czekoladę w naczyniu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Ostudź.
Utrzyj na puszysty krem masło z cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii.
Oddziel żółtka od białek.
Stale ucierając masę dodaj po jednym żółtka.
Powoli dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę.
Ubij białka z miałkim cukrem na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszaj z masą.
Wsyp mąkę na wierzch masy i delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj wierzch.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut, zostawiając uchylone na szerokość palca drzwiczki.
Po tym czasie zamknij drzwiczki i piecz 50 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Otwórz tortownicę i ostrożnie wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Zostaw na 20 minut.
Usuń papier do pieczenia i odwróć ciasto. Zostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
Przekrój ciasto poziomo na dwie części.
Podgrzej marmoladę i wymieszaj, żeby była gładka.
Posmaruj za pomocą pędzelka wierzch obu części ciasta i połóż jedną na drugiej. Posmaruj resztą marmolady boki tortu.
Aby zrobić polewę wsyp cukier do rondelka, dodaj 125 ml wody i gotuj przez 5 minut.
Zdejmij syrop cukrowy z kuchenki i nieco przestudź.
Połam czekoladę na mniejsze kawałki, dodaj do syropu wymieszaj, aż składniki się połączą w gładką masę.
Wylej polewę na ciasto, wyrównaj nożem kuchennym lub łopatką.
Zostaw na kilka godzin do wystygnięcia.
Podaj z bitą śmietaną.
© 2022, Jo. All rights reserved.