Zamiast klasycznego nadzienia, do bożonarodzeniowego indyka możesz podać roladki. Robi się je z mięsnego farszu, ale podaje w formie zawiniętych w plaster boczku roladek. Jest z nimi nieco więcej pracy, za to doskonale prezentują się w towarzystwie indyka na świątecznym stole.
ROLADKI Z KASZTANAMI
- 25 g masła
- oliwa z oliwek
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1-2 opakowania boczku w plastrach
- 2 czerwone cebule
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 250 g kasztanów – ugotowanych, pakowanych próżniowo
- świeży rozmaryn i szałwia
- szklanka suszonej żurawiny (można ją posiekać albo zostawić w całości)
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego (albo pół na pół wołowo-wieprzowego)
- 1 żółtko
- 70 g bułki tartej
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Pokrój cebule i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj masło. Dodaj boczek pokrojony w kostkę. Zostaw na małym ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pokrusz kasztany i dodaj do cebuli z boczkiem. Smaż przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Do przestudzonego (!!!) farszu dodaj mięso, bułkę tartą, grubo posiekane zioła i żurawinę oraz żółtko. Dokładnie wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem.
Uformuj z mięsa „kiełbaski”. Owiń każdą plastrem boczku. Ułóż w brytfannie.
Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wstaw roladki do piekarnika i piecz około 40 minut. Boczek na wierzchu powinien być chrupiący, a mięso w środku upieczone.
Oczywiście można upiec farsz w brytfannie. Jest szybciej i czasami korzystamy z tej wersji.
Resztki roladek i indyka przydadzą nam się do przygotowania najlepszego na świecie paja! Podajmy go w drugi dzień świąt, na bożonarodzeniowy brunch.
Są tacy, którzy czekają wyłącznie na niego…
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.