Najprościej będzie, jeśli upieczesz ten farsz w ceramicznej brytfannie i po prostu podasz go na stół. Jeśli chcesz – możesz uformować z niego kulki i włożyć do indyka, ale to naprawdę niepotrzebne.
Jeżeli zostaną ci resztki – podaj je po świętach na kolację, na gorąco, wraz z pieczonymi ziemniakami i surówką. Możesz ich również użyć do wspaniałego paja i w ten sposób przedłużyć sobie świętowanie.
FARSZ MIĘSNY Z KASZTANAMI I ŻURAWINĄ
- 25 g masła
- oliwa z oliwek
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 czerwone cebule
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 250 g kasztanów – ugotowanych, pakowanych próżniowo
- świeży rozmaryn i szałwia
- szklanka suszonej żurawiny (można ją posiekać albo zostawić w całości)
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego (albo pół na pół wołowo-wieprzowego)
- 1 żółtko
- 70 g bułki tartej
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Pokrój cebule i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj masło. Dodaj boczek pokrojony w kostkę. Zostaw na małym ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pokrusz kasztany i dodaj do cebuli z boczkiem. Smaż przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Do przestudzonego (!!!) farszu dodaj mięso, bułkę tartą, grubo posiekane zioła i żurawinę oraz żółtko. Dokładnie wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wstaw farsz do piekarnika i piecz około 40 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić, a mięso w środku upiec.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.