F

Farsz mięsny z kasztanami i żurawiną

Najprościej będzie, jeśli upieczesz ten farsz w ceramicznej brytfannie i po prostu podasz go na stół. Jeśli chcesz – możesz uformować z niego kulki i włożyć do indyka, ale to naprawdę niepotrzebne.

Jeżeli zostaną ci resztki – podaj je po świętach na kolację, na gorąco, wraz z pieczonymi ziemniakami i surówką. Możesz ich również użyć do wspaniałego paja i w ten sposób przedłużyć sobie świętowanie.


FARSZ MIĘSNY Z KASZTANAMI I ŻURAWINĄ


  • 25 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 150 g  boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 czerwone cebule
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 250 g kasztanów – ugotowanych, pakowanych próżniowo
  • świeży rozmaryn i szałwia
  • szklanka suszonej żurawiny (można ją posiekać albo zostawić w całości)
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego (albo pół na pół wołowo-wieprzowego)
  • 1 żółtko
  • 70 g bułki tartej

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Pokrój cebule i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj masło. Dodaj boczek pokrojony w kostkę. Zostaw na małym ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pokrusz kasztany i dodaj do cebuli z boczkiem. Smaż przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.

Do przestudzonego (!!!) farszu dodaj mięso, bułkę tartą, grubo posiekane zioła i żurawinę oraz żółtko. Dokładnie wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wstaw farsz do piekarnika i piecz około 40 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić, a mięso w środku upiec.

© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.