C

Czekoladowy keks

To jest naprawdę świąteczne ciasto! Cudownie wilgotne, dość ciężkie, z nutą kawowego likieru i pomarańczy. Na ogół występuje w duecie z Xmas Cake, ale jako solista też pozostawia bardzo przyjemne wrażenie 😉


ŚWIĄTECZNE CIASTO CZEKOLADOWE


  • 350 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 350 g mieszanych rodzynek
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 ciemnego cukru
  • 225 g płynnego miodu
  • 125 ml likieru kawowego
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 75 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Pokrój śliwki na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok z pomarańczy (ja oprócz soku wrzucam też miąższ), przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą i potem jeszcze 10 minut. Odstaw na kwadrans do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 150℃.

Posmaruj masłem boki i dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia (kółko z papieru na dno i prostokątny pasek na bok, pasek powinien być dwa razy szerszy od brzegu tortownicy i wystawać ponad nią).

Wymieszaj mąkę z migdałami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do przestudzonej masy i wymieszaj. Dodaj lekko roztrzepane jajka i ponownie wymieszaj.

Przełóż masę do tortownicy. Piecz około 2 godzin (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto można udekorować jadalnymi ozdobami albo jedynie posypać cukrem pudrem. Chociaż prawdę mówiąc wcale tych dodatków nie potrzebuje.

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.