To jest naprawdę świąteczne ciasto! Cudownie wilgotne, dość ciężkie, z nutą kawowego likieru i pomarańczy. Na ogół występuje w duecie z Xmas Cake, ale jako solista też pozostawia bardzo przyjemne wrażenie 😉
ŚWIĄTECZNE CIASTO CZEKOLADOWE
- 350 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 350 g mieszanych rodzynek
- 175 g miękkiego masła
- 175 ciemnego cukru
- 225 g płynnego miodu
- 125 ml likieru kawowego
- sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 75 g mielonych migdałów
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Pokrój śliwki na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok z pomarańczy (ja oprócz soku wrzucam też miąższ), przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą i potem jeszcze 10 minut. Odstaw na kwadrans do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 150℃.
Posmaruj masłem boki i dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia (kółko z papieru na dno i prostokątny pasek na bok, pasek powinien być dwa razy szerszy od brzegu tortownicy i wystawać ponad nią).
Wymieszaj mąkę z migdałami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do przestudzonej masy i wymieszaj. Dodaj lekko roztrzepane jajka i ponownie wymieszaj.
Przełóż masę do tortownicy. Piecz około 2 godzin (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto można udekorować jadalnymi ozdobami albo jedynie posypać cukrem pudrem. Chociaż prawdę mówiąc wcale tych dodatków nie potrzebuje.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.