B

Babka z żurawiną

Babka z żurawiną przyda nam się nie tylko na Boże Narodzenie (jako alternatywa dla niejedzących rodzynków), ale będzie idealnym uzupełnieniem każdego innego menu. Robi się ją błyskawicznie, nie może nie wyjść i jest przepyszna.


BABKA Z ŻURAWINĄ


  • 175 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i śmietanę i dobrze wymieszaj.

Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj.

Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką keksówki lub tortownicy z kominkiem.

Piecz około 45 minut w rozgrzanym do 180℃.

© 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.