L

Letnia zapiekanka

Dzisiejsza zapiekanka jest bardzo podobna do parmigiany. Można ją nawet uznać za prostszą jej wersję. Ale przypomina też trochę tian, więc po prostu uznajmy ją za kuzynkę obu tych dań 😉

Możesz pominąć pierwszy etap i użyć surowych bakłażanów, ale podpieczenie ich znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Poza tym masz wtedy pewność, że bakłażany będą odpowiednio upieczone. A nie ma nic gorszego, niż półsurowy bakłażan. No ok – drugie miejsce zajmuje niedojrzały melon, ale o melonach porozmawiamy innym razem.


LETNIA ZAPIEKANKA


  • 1 duży bakłażan lub 2 małe
  • 2-3 mięsiste pomidory
  • 2 małe mozzarelle lub 1 duża
  • sól
  • oliwa
  • bazylia
  • parmezan do utarcia

    opcjonalnie
  • zioła prowansalskie

Pokrój bakłażana w poprzek na plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i oprósz solą. Piecz przez 20 minut w 180ºC.

Pokrój pomidory i mozzarelle w plastry. Ułóż w naczyniu do zapiekania na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli.

Skrop oliwą, oprósz solą i przyprawami, dodaj listki bazylii. Posyp startym parmezanem. Ponownie skrop lekko oliwą.

Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na mniej więcej 20-30 minut. Danie jest gotowe, kiedy parmezan się rozpuści.


© 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesLATO

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.