Dzisiejsza zapiekanka jest bardzo podobna do parmigiany. Można ją nawet uznać za prostszą jej wersję. Ale przypomina też trochę tian, więc po prostu uznajmy ją za kuzynkę obu tych dań 😉
Możesz pominąć pierwszy etap i użyć surowych bakłażanów, ale podpieczenie ich znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Poza tym masz wtedy pewność, że bakłażany będą odpowiednio upieczone. A nie ma nic gorszego, niż półsurowy bakłażan. No ok – drugie miejsce zajmuje niedojrzały melon, ale o melonach porozmawiamy innym razem.
LETNIA ZAPIEKANKA
- 1 duży bakłażan lub 2 małe
- 2-3 mięsiste pomidory
- 2 małe mozzarelle lub 1 duża
- sól
- oliwa
- bazylia
- parmezan do utarcia
opcjonalnie - zioła prowansalskie
Pokrój bakłażana w poprzek na plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i oprósz solą. Piecz przez 20 minut w 180ºC.
Pokrój pomidory i mozzarelle w plastry. Ułóż w naczyniu do zapiekania na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli.
Skrop oliwą, oprósz solą i przyprawami, dodaj listki bazylii. Posyp startym parmezanem. Ponownie skrop lekko oliwą.
Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na mniej więcej 20-30 minut. Danie jest gotowe, kiedy parmezan się rozpuści.
© 2024, Jo. All rights reserved.