Masz śliwki. Nie masz czasu. Co robisz?
Kruchy placek ze śliwkami. Po prostu.
KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI
ciasto:
- 300 g mąki (może być pół na pół zwykła i krupczatka)
- 200 g masła
- 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części (jedna trochę większa). Zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Albo przynajmniej na godzinę.
nadzienie:
- ok. 1 kg śliwek
- kilka łyżek cukru (białego lub ciemnego)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon do smaku
Wypestkuj śliwki. Pokrój wzdłuż na ćwiartki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Wylep formę do pieczenia większą częścią ciasta.
Wyłóż na ciasto śliwki.
Pokrusz na wierzch drugą część ciasta.
Piecz w 200℃ ok. 40 minut. Ciasto powinno się zezłocić.
Gotowe ciasto możesz podać po lekkim przestudzeniu z kulką lodów śmietankowych/waniliowych albo udekorować lukrem.
LUKIER
- szklanka przesianego cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Postaw na małym ogniu rondelek, dodaj cukier puder i sok z cytryny. Utrzyj na gładki lukier.
Jeśli masa będzie za gęsta – dodaj łyżeczkę gorącej wody.
Jeśli za rzadka – dosyp łyżkę cukru pudru.
Jak tylko składniki się połączą wylej lukier na ciasto.
© 2023, Jo. All rights reserved.
Super, dzieki! Pycha!