K

Kruchy placek ze śliwkami

Masz śliwki. Nie masz czasu. Co robisz?

Kruchy placek ze śliwkami. Po prostu.


KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI


ciasto:

  • 300 g mąki (może być pół na pół zwykła i krupczatka)
  • 200 g masła
  • 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Zagnieć ciasto. Podziel na dwie części (jedna trochę większa). Zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Albo przynajmniej na godzinę.

nadzienie:

  • ok. 1 kg śliwek
  • kilka łyżek cukru (białego lub ciemnego)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon do smaku

Wypestkuj śliwki. Pokrój wzdłuż na ćwiartki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.

Wylep formę do pieczenia większą częścią ciasta.

Wyłóż na ciasto śliwki.

Pokrusz na wierzch drugą część ciasta.

Piecz w 200℃ ok. 40 minut. Ciasto powinno się zezłocić.

Gotowe ciasto możesz podać po lekkim przestudzeniu z kulką lodów śmietankowych/waniliowych albo udekorować lukrem.


LUKIER


  • szklanka przesianego cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Postaw na małym ogniu rondelek, dodaj cukier puder i sok z cytryny. Utrzyj na gładki lukier.

Jeśli masa będzie za gęsta – dodaj łyżeczkę gorącej wody.

Jeśli za rzadka – dosyp łyżkę cukru pudru.

Jak tylko składniki się połączą wylej lukier na ciasto.

© 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesJESIEŃ

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.