To jest przepis na podstawowe kruche ciasto. Można go użyć do mazurków, albo słodkich tart, albo po prostu upiec z owocami, czy wyciąć ciasteczka.
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1-2 żółtka
łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj cienko ciasto (ja to robię od razu na blaszce – najczęściej używam form z wyjmowanym dnem, albo na papierze do pieczenia, który łatwo przenieść na blachę).
Wstaw ciasto na kwadrans do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem i od razu wstaw do piekarnika.
Piecz 20-30 minut, aż będzie słomkowe.
Jeśli robisz tartę lub mazurek: z części ciasta uformuj wałeczek i wylep nim brzeg. Rozłóż na cieście papier do pieczenia i wysyp na wierzch kamyczki lub ceramiczne kulki do wypieków – dzięki temu brzegi nie spłyną podczas pieczenia.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.




Pingback:Mazurek cytrynowy – Oberżyna
Pingback:Crumble z rabarbarem – Oberżyna