To proste cytrynowe ciasto idealnie pasuje na niezobowiązujący podwieczorek lub szybkie śniadanie do kawy. Świetnie sprawdzi się też w roli cytrynowej babki na Wielkanoc – wystarczy zamienić keksówkę na formę do baby.

Jest wilgotne, cudownie cytrynowe i nie znam nikogo, kogo by nie zachwyciło!

CYTRYNOWE CIASTO Babci Halinki

  • 60 g masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • drobno starta skórka z 3 cytryn, niepryskanych
  • 230 g drobnego cukru
  • 100 ml gęstej śmietany

Wysmaruj keksówkę długości 18-20 cm masłem i oprósz mąką.

Roztop masło w rondelku. Przestudź.

Włącz piekarnik na 170℃.

Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

W drugiej misce wymieszaj roztrzepane jajka, skórkę z cytryn, cukier, śmietanę i rum.

Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło, ponownie wymieszaj.

Wlej ciasto do keksówki i od razu wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut, albo do momentu kiedy wbity w środek patyczek będzie suchy.

Przestudzone ciasto wyjmij z formy. Oblej lukrem lub po prostu posyp cukrem pudrem.

CYTRYNOWY LUKIER

  • 1  łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 100 g cukru pudru

Przesiej cukier puder przez sitko, żeby nie było grudek. Wsyp do rondelka.

Dodaj sok z cytryny i wodę.

Utrzyj lukier (możesz postawić rondel na kuchence i lekko podgrzewać, ale jedynie do połączenia składników).

Gorący, płynny lukier natychmiast wylej na ciasto

© 2022, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?