Zacznijmy od tego, że borówki są umowne. Można użyć dowolnych owoców. Moja pierwsza tarta z kremem śmietankowym była z leśnymi jagodami i zniknęła zanim zdążyłam zrobić jakieś zdjęcie.
Lubię ją z jagodami, borówkami, poziomkami lub truskawkami. Można wziąć dżem i owoce tego samego rodzaju, albo użyć dowolnej mieszanki. Jest szybka i nieskomplikowana. Wystarczy zmiksować składniki i nie trzeba na nic czekać.
KRUCHA TARTA Z KREMEM Z MASCARPONE
ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Rozwałkuj (jeśli będzie zbyt twarde – zaczekaj chwilę), wylep nim formę do tarty (lubię te metalowe z wyjmowanym dnem, bo łatwo się potem kroi kruche ciasto). Połóż na wierzchu papier do pieczenia i wysyp kamyczki.
Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika na 15 minut. Potem usuń papier z kamyczkami i piecz jeszcze chwilę, aż wierzch się lekko zrumieni.
Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź.
krem:
- 125 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Zmiksuj kremówkę, mascarpone i cukier puder na gładki krem.
- dżem owocowy
- garść owoców
Rozsmaruj dżem na całkowicie wystudzonym kruchym spodzie.
Wyłóż na ciasto krem i wyrównaj.
Posyp wierzch owocami.
Całość można oprószyć cukrem pudrem.
Do podania trzymaj tartę w lodówce.
© 2022 – 2023, Jo. All rights reserved.