K

Krucha tarta z mascarpone i borówkami

Zacznijmy od tego, że borówki są umowne. Można użyć dowolnych owoców. Moja pierwsza tarta z kremem śmietankowym była z leśnymi jagodami i zniknęła zanim zdążyłam zrobić jakieś zdjęcie.

Lubię ją z jagodami, borówkami, poziomkami lub truskawkami. Jest szybka i nieskomplikowana. Wystarczy zmiksować składniki i nie trzeba na nic czekać.


KRUCHA TARTA Z KREMEM Z MASCARPONE

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Rozwałkuj (jeśli będzie zbyt twarde – zaczekaj chwilę), wylep nim formę do tarty (lubię te metalowe z wyjmowanym dnem, bo łatwo się potem kroi kruche ciasto). Połóż na wierzchu papier do pieczenia i wysyp kamyczki.

Wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika na 15 minut. Potem usuń papier z kamyczkami i piecz jeszcze chwilę, aż wierzch się lekko zrumieni.

Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź.

krem:

  • 125 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Zmiksuj kremówkę, mascarpone i cukier puder na gładki krem.

  • dżem owocowy (tu użyłam jagodowego)
  • garść owoców

Rozsmaruj dżem na całkowicie wystudzonym kruchym spodzie.

Wyłóż na ciasto krem i wyrównaj.

Posyp wierzch owocami.

Jeśli dżem jest gładki możesz położyć na nim część owoców. Całość można oprószyć cukrem pudrem.

Do podania trzymaj tartę w lodówce.

© 2022, Jo.. All rights reserved.

CategoriesLATO podwieczorek

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?