Kolejny żelazny punkt letniego menu. Drożdżówki z jagodami.
Przez wiele lat robiłam “normalne” ciasto drożdżowe, aż odkryłam szwedzkie kanelbullar. A to proste, nie wymagające wysiłku ciasto okazało się idealne do wszelkich bułeczek z owocami. Jagodzianek również!
JAGODZIANKI
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g masła
- szczypta soli
- 300 g jagód
- cukier do smaku
- 1 łyżka tartej bułki
- żółtko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
- cukier do posypania
Umieść wszystkie składniki w misie miksera. Wyrób gładkie ciasto.
Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Umyj, przebierz i osusz jagody. Wymieszaj z cukrem i bułką tartą.
Podziel ciasto na 18 części. Z każdej uformuj okrągły placek, ułóż na środku sporą łyżkę jagód. Zawiń ciasto formując bułeczkę.
Ułóż na posypanej mąką desce, łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp wierzch cukrem. Odstaw na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Przełóż jagodzianki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

Skoro mamy sezon na jagody, może przyda ci się jeszcze jakiś jagodowy pomysł?
© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.