G

Gęś Niepodległości.

Pozazdrościłam Amerykanom niepodległościowego indyka i postanowiłam zapoczątkować własną tradycję. Na bardzo rodzinnym świątecznym obiedzie padła nazwa: GĘŚ NIEPODLEGŁOŚCI. I to właśnie było to!

Pieczona gęś jest tak prosta w przygotowaniu, że naprawdę trzeba się postarać, żeby nie wyszła. Zatem proponuję przejść do przepisu, a potem szybciutko udać się do sklepu, żeby nasza gęś zdążyła się rozmrozić. Bo rozmraża się dość długo.


PIECZONA GĘŚ


  • 1 gęś
  • 1 kwaskowe jabłko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • oliwa

Rozmroź gęś – to może potrwać, więc lepiej zacząć poprzedniego dnia rano. Umyj, osusz, usuń pęsetą resztki piór.

Natrzyj gęś przyprawami, skrop oliwą.

Przełóż do brytfanny, zawiń folią i wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmij gęś i zostaw, żeby doszła do temperatury pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

Włóż do gęsi ćwiartki jabłka. Przełóż do dość głębokiej brytfanny. Wlej na dno pół szklanki gorącej wody i wstaw brytfannę do piekarnika. Zmniejsz grzanie do 160ºC.

Piecz przez 2 ½  – 3 godziny, co pewien czas polewając gęś wytwarzającym się sosem. Świetnie się tu sprawdza pipeta, która można zaczerpnąć sos z brytfanny – tylko zdecydowanie nie plastikowa! Pęknie pod wpływem temperatury, bo wytopiony gęsi smalec jest ekstremalnie gorący!

Gęś jest gotowa, kiedy wypływa z niej przezroczysty sok. Jeśli jest różowy – gęś trzeba dopiec. Można też użyć specjalnego termometru do mięs, żeby sprawdzić, czy mięso jest upieczone.

Upieczoną gęś ułóż na desce i przykryj kilkoma warstwami folii aluminiowej. Odstaw na 30 minut.

Wytopiony tłuszcz warto zachować. Jest świetny do pieczenia ziemniaków.

Podam ją z absolutnie rewelacyjną surówką z czerwonej kapusty i kopytkami. Ale jeśli macie więcej osób na świątecznym obiedzie – dodałabym również dynię z roquefortem i orzechami. Wszak (jak mawiał Filozof): „Gęś to głupi ptak: za dużo na jednego, za mało na dwóch.”

© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.

Tags
  1. Ewa Frykowska says:

    Nie mogę czytać, nie mogę. To jest smakowe torturowanie. W końcu JA WIEM jak smakuje w TYM domu Gęś Niepodległości. Smacznego!!!

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.