Uniwersalny podstawowy przepis na spód do kruchej tarty.
Podane proporcje są przeznaczone na tartę o średnicy 20 cm – idealną na rodzinny podwieczorek. Zredukowałam ilość składników do takiego właśnie rozmiaru, bo niektóre tarty słabo wytrzymują przechowywanie i potrzebowałam mniejszej porcji, takiej na raz. Z dwudziestocentymetrowej tarty wychodzi 6 – 8 porcji, więc wystarczy dla rodziny lub na spotkanie w małym gronie.
Masło nie musi być zimne – łatwiej się wtedy zagniata ciasto. Ale wtedy musisz uwzględnić dłuższy czas chłodzenia surowego ciasta w lodówce. Kruche ciasto musi być zimne, kiedy wędruje do rozgrzanego piekarnika. Można je zrobić nawet poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce.
Polecam używanie form z wyjmowanym dnem. Wprawdzie w ceramicznych tarta wygląda uroczo, ale bardzo kruszy się podczas krojenia, a wyjęcie (zwłaszcza pierwszej porcji) w całości jest prawdziwym wyzwaniem.
Jeśli używasz perforowanej formy do tarty – nie musisz obciążać ciasta, żeby się nie wybrzuszyło i nie spłynęło. Jeśli masz normalną, bez dziurek – zgnieć papier do pieczenia, rozłóż na wierzchu ciasta i wysyp nań kulki lub kamyczki do pieczenia. Można kupić ceramiczne kulki, albo użyć drobnych kamyczków ogrodowych, wcześniej wyparzonych. Jeżeli używasz obciążników – pamiętaj, żeby je umyć po każdym pieczeniu. Nie mam pojęcia jak, ale tłuszcz do nich przenika i po kilku użyciach mogą przejść jego zapachem.
SPÓD DO SŁODKIEJ KRUCHEJ TARTY
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz (łatwiej będzie ją rozwałkować), zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę lub dłużej.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, przełóż do formy i dokładnie dociśnij do brzegów oraz dna. Obetnij wystające resztki. Wstaw ponownie do lodówki na pół godziny lub dłużej.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Włóż ciasto do gorącego piekarnika (patrz: uwagi na ten temat w opisie nad przepisem!) na 15 – 20 minut. Powinno się lekko zrumienić na słomkowy kolor.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
chyba, że…
Chyba, że pieczesz tartę, która potrzebuje jedynie podpieczonego spodu.
Wtedy piecz spód około 10 minut – aż wierzch się zmatowi. Jeśli używasz papieru z kamyczkami – po 10 minutach usuń papier i piecz ciasto jeszcze przez 5-10 minut, do zmatowienia.
Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź (to ważne, bo zimne ciasto tak szybko nie rozmięknie!) i użyj do tarty, wymagającej podpieczonego spodu.
© 2023, Jo. All rights reserved.