Nadal nie umiem zrobić marmurkowego wzorku, ale moim domownikom to nie przeszkadza.

To co ja się będę przejmować???

BABKA MARMURKOWA

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Oddziel żółtka od białek.

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier i cukier waniliowy.

Cały czas mieszając dodaj po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą – nadal mieszając dodaj mleko i olej.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaj do mieszanej masy.

Przełóż połowę ciasta do keksówki lub formy na babkę. Do drugiej połowy dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wlej kakaowe ciasto na wierzch. Przemieszaj patyczkiem, żeby ciasta się nieco przemieszały.

Piecz w 180℃ około 50 minut (do suchego patyczka). Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw w nim ciasto na 15 minut.

© 2021 – 2023, Jo.. All rights reserved.

CategoriesWIELKANOC
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.