Nadal nie umiem zrobić marmurkowego wzorku, ale moim domownikom to nie przeszkadza.
To co ja się będę przejmować???
BABKA MARMURKOWA
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Oddziel żółtka od białek.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier i cukier waniliowy.
Cały czas mieszając dodaj po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą – nadal mieszając dodaj mleko i olej.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaj do mieszanej masy.
Przełóż połowę ciasta do keksówki lub formy na babkę. Do drugiej połowy dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Wlej kakaowe ciasto na wierzch. Przemieszaj patyczkiem, żeby ciasta się nieco przemieszały.
Piecz w 180℃ około 50 minut (do suchego patyczka). Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw w nim ciasto na 15 minut.
© 2021 – 2023, Jo.. All rights reserved.