Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole króluje u nas baba drożdżowa. Przygotowanie jej nie jest trudne, trzeba jedynie pamiętać o trzymaniu ciasta w cieple (więc nie otwieramy okna kiedy wyrasta) i postawieniu upieczonej babki do ostudzenia na kratce (blat lub deska nie są dobrym pomysłem, chyba że chcemy mieć zakalec).
BABA DROŻDŻOWA
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 6 żółtek + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- duża łyżka cukru waniliowego
- opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa, inne bakalie
Lekko podgrzej mleko (ma być letnie, nie gorące). Dodaj pokruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.
Roztop masło. Odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj żółtka z pozostałym cukrem.
Wyrabiaj ciasto dodając porcjami do utartych żółtek mąkę, wyrośnięty rozczyn i przestudzone masło. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Jeśli dodajesz bakalie: przebierz je, oprósz mąką (dzięki temu nie opadną na dno ciasta).
Kiedy ciasto podwoi objętość dodaj bakalie i ponownie wyrób.
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj masłem i oprósz mąką. Napełnij formę do połowy ciastem – będzie jeszcze rosło. Odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj babę. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180℃ i piecz jeszcze około 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – powinien być suchy.
Upieczoną babę wyjmij z formy i ustaw na kratce do studzenia – w ten sposób unikniesz zakalca. Możesz ją polukrować albo posypać cukrem pudrem.
A jeśli zostaną ci podeschnięte resztki babki – pamiętaj o cudownym puddingu!
© 2021 – 2025, Jo. All rights reserved.



