Pieczony w tortownicy sękacz nie jest trudny, aczkolwiek pracochłonny. Im więcej warstw zrobimy – tym jest ładniejszy, chociaż uczciwie przyznam, że mniejsza liczba warstw zupełnie nie ma wpływu na smak tego ciasta 😉
SĘKACZ Z TORTOWNICY
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mąki krupczatki
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 50 g mielonych migdałów
- 1 łyżka rumu
- ½ laski wanilii lub esencja waniliowa
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Wysmaruj masłem i oprósz mąką tortownicę z kominkiem. Oddziel żółtka od białek. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i końcem noża wyjmij miąższ.
Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.
Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtku, a następnie oba rodzaje mąki, rum, migdały i miąższ wanilii.
Ubij sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
Na dnie tortownicy rozprowadź równo 2 łyżki ciasta. Wstaw do piekarnika na 5 minut (lub do chwili kiedy wierzch lekko się zrumieni).
Wyjmij tortownicę z piekarnika, rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i piecz kolejne 5 minut.
Powtarzaj do skończenia ciasta. Im więcej warstw, tym lepszy efekt, ale jeśli nie masz cierpliwości, warstwy mogą nie być takie cienkie. Nie wpłynie to na smak.
Upieczony i wystudzony sękacz wyjmij z formy. Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

© 2022 – 2025, Jo. All rights reserved.