S

Sękacz z tortownicy

Pieczony w tortownicy sękacz nie jest trudny, aczkolwiek pracochłonny. Im więcej warstw zrobimy – tym jest ładniejszy, chociaż uczciwie przyznam, że mniejsza liczba warstw zupełnie nie ma wpływu na smak tego ciasta 😉


SĘKACZ Z TORTOWNICY

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • ¾  szklanki mąki krupczatki
  • ½  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka rumu
  • ½  laski wanilii lub esencja waniliowa
  • szczypta soli

Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

Wysmaruj masłem i oprósz mąką tortownicę z kominkiem. Oddziel żółtka od białek. Przekrój laskę wanilii  wzdłuż i końcem noża wyjmij miąższ.

Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.

Wciąż ucierając dodawaj po jednym żółtku, a następnie oba rodzaje mąki, rum, migdały i miąższ wanilii.

Ubij sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

Na dnie tortownicy rozprowadź równo 2 łyżki ciasta. Wstaw do piekarnika na 5 minut (lub do chwili kiedy wierzch lekko się zrumieni).

Wyjmij tortownicę z piekarnika, rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i piecz kolejne 5 minut.

Powtarzaj do skończenia ciasta. Im więcej warstw, tym lepszy efekt, ale jeśli nie masz cierpliwości, warstwy mogą nie być takie cienkie. Nie wpłynie to na smak.

Upieczony i wystudzony sękacz wyjmij z formy. Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

© 2022 – 2023, Jo.. All rights reserved.

CategoriesWIELKANOC

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.