Łatwy w przygotowaniu i efektowny. Nie można go popsuć. Nie opada. Nie pęka. Same zalety!
Jedyną trudnością może być starcie ciasta. Używam do tego robota kuchennego i tarki o dużych oczkach. Przed włożeniem ciasta do zamrażarki formuję je w dwa wałki o takiej grubości, żeby zmieściły się w otworze pokrywy miksera. To bardzo ułatwia pracę.
Jeśli uważasz starcie ciasta za zbyt duże utrudnienie – po prostu pokrusz je na spód i wierzch sernika! Wtedy wystarczy ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Niektóre sery sernikowe zawierają już masło – nie trzeba wtedy go dodawać. Informację na ten temat znajdziesz na opakowaniu.
I to już chyba wszystko.
SERNIK KRÓLEWSKI
CIASTO:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Zagnieć szybko ciasto. Podziel na dwie części. Zawiń w folię. Wstaw do zamrażarki na 1 – 2 godziny.
Ciasto musi być naprawdę twarde, bo będziemy je ścierać na tarce!
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g masła (chyba, że jest już w zmielonym serze)
- 1½ szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru lub 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Ubij jajka z solą, dodając porcjami cukier puder.
Kiedy masa zwiększy swoją objętość i zbieleje, dodaj po łyżce ser i proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną (oraz przestudzone masło jeśli go używasz).
Zmniejsz obroty miksera, wymieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej piekarnik do 160ºC.
Na grubej tarce zetrzyj na dno brytfanny (użyłam prostokątnej tortownicy ze zdejmowanym rantem, 28×19 cm i była idealna!) połowę czekoladowego ciasta. Wyrównaj.
Wyłóż na ciasto masę serową.
Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta.
Wstaw do piekarnika. Piecz godzinę. Potem wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Po kwadransie otwórz je i wystudź sernik nie wyjmując z piekarnika.
Wystudzony sernik wstaw do lodówki na noc (albo dłużej – ten sernik można z powodzeniem przygotować nawet dwa dni wcześniej).
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.