Wymyśliłam właśnie zapiekankę. Jest naprawdę niezła. Może spróbujecie?
Robiłam ją dla czterech osób, ale łatwo dostosować ilości składników nawet dla jednej. Najważniejsza jest ogólna koncepcja.
Do krojenia użyłam maszyny, ale równie dobrze można cukinie i ziemniaki pokroić nożem. Zalecam jednak pozostać przy julienne, bo w tym przypadku kształt ma znaczenie 🙂
ZAPIEKANKA Z CUKINII, BOCZKU I ZIEMNIAKÓW
- 300 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 średnie cukinie
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- 125 g gruyère
- ⅓ szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa
- sól (ja używam soli z przyprawami)
Podsmaż boczek na dużej patelni.
Pokrój cukinie, obrane ziemniaki i cebulę w słupki (julienne).
Dodaj warzywa do boczku. Dopraw solą i jeśli trzeba dodaj trochę oliwy.
Chwilę podsmaż, wlej wino i gotuj przez parę minut na dużym ogniu.
Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn odparuje.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Zetrzyj na średniej tarce gruyère.
Przełóż warzywa z boczkiem do brytfanny, dodaj ser i wymieszaj.
Piecz około 30 minut.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.