S

Sycylijskie ciasto z całych pomarańczy

Zimowe (albo nawet świąteczne!) ciasto, cudownie cytrynowe, miękkie i wilgotne, które robi się w dziesięć minut, używając jednego naczynia?


PAN D’ARANCIO


  • 1 duża (lub 2 małe), niewoskowana pomarańcza (eco, bio albo porządnie sparzona i wyszorowana). CAŁA, ze skórką.
  • 275 g (1¼ szklanki) drobnego cukru
  • 140g (⅔ szklanki) neutralnego w smaku oleju roślinnego
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300g (2¼ szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • cukier puder do oprószenia

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Posmaruj tortownicę masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.

Pokrój pomarańczę na małe kawałki.

Włóż do dużego blendera/malaksera pokrojoną pomarańczę, dodaj cukier, olej, jajka i wanilię. Zmiksuj.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksuj

Przelej ciasto do tortownicy. Wstaw do gorącego piekarnika na około 40-45 minut. Wbity w środek patyczek musi być suchy – jeśli nie jest, wydłuż czas pieczenia.

Przed wyjęciem z formy odczekaj 10 minut.

Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Jeśli nie masz blendera/malaksera, możesz użyć zwykłego miksera albo nawet trzepaczki – tylko w tej sytuacji naprawdę drobno posiekaj pomarańczę.

Najlepsze do tego ciasta będą pomarańcze odmiany Valencia lub inne soczyste z cienką skórką. Zbyt gruba skórka sprawi, że ciasto będzie gorzkie.

© 2025, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.