S

Sałatka nicejska

Wystarczy zmienić jedną rzecz w sałatce nicejskiej, żeby zakochać się w niej na zawsze i żeby nigdy już nam nie przypominała tych smętnych dań z restauracji.

Chcecie wiedzieć jaką?

Ziemniaki, jajka i fasolka muszą być ciepłe. Niech będzie: letnie. I oczywiście ugotowane al dente.

Tak, to wszystko.


SAŁATKA NICEJSKA

dla 4 osób:

  • kilka liści sałaty
  • 4 średnie pomidory
  • 4 ziemniaki sałatkowe
  • 4 jajka
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 2 średnie puszki tuńczyka w dużych kawałkach
  • kilka czarnych oliwek (ja używam podwędzanych, są świetne!)
  • kilka filecików anchois

dressing:

  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki aceto balsamico
  • łyżka musztardy Dijon lub sarepskiej

Wymieszaj składniki dresingu na gładką emulsję.

Ugotuj ziemniaki i fasolkę al dente, a jajka na twardo. Nieco przestudź.

Ułóż na półmisku sałatę. Na niej pokrojone w plastry ziemniaki. Następnie fasolkę i ćwiartki jajek na twardo.

Dodaj pokrojone w ósemki pomidory, osączonego tuńczyka, pokrojone na mniejsze kawałki anchois i wydrylowane oliwki. Tu wspomnę, że warto kupić oliwki z pestkami i samemu je wydrylować. Jest różnica.

Jeśli nie wszyscy jedzą anchois (u mnie panicze nie tkną) można je podać w osobnej miseczce.

Polej sałatkę dresingiem i podaj.

Jak mantrę tu dodam: z bagietką i schłodzonym białym winem.

© 2021 – 2022, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.