O

Owsianka ze skarmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Ciepła i pożywna owsianka jest idealna na śniadanie w nieprzyjazny jesienno-zimowy poranek. Jeśli połączymy ją z uprużonym z brązowym cukrem jabłkiem i szczyptą cynamonu, taki dzień może się bardzo przyjemnie rozpocząć.

OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

na 1 porcję:

  • 250 ml mleka (można zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym – ja używam zwykłego, tłustego mleka)
  • 4-8 łyżek zwykłych płatków owsianych (w zależności od tego, jak gęstą owsiankę lubisz)
  • pół jabłka (najlepsza będzie reneta)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • trochę płynnego miodu
  • szczypta mielonego cynamonu

Opłucz płatki wodą, zalej mlekiem i gotuj, aż spęcznieją. Powinno to zająć około kwadransa.

W tym czasie obierz jabłko, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię lub do rondelka. Dodaj cukier i podsmaż, aż jabłko zmięknie a cukier się skarmelizuje. Jeśli jabłko jest zbyt suche możesz dodać 2 łyżki wody.

Kiedy jabłko będzie miękkie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj.

Przełóż owsiankę do miseczki, na wierzch wyłóż skarmelizowane jabłko, dodaj trochę płynnego miodu.

Smacznego!

© 2021, Jo.. All rights reserved.

CategoriesZIMA

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?