Ciepła i pożywna owsianka jest idealna na śniadanie w nieprzyjazny jesienno-zimowy poranek. Jeśli połączymy ją z uprużonym z brązowym cukrem jabłkiem i szczyptą cynamonu, taki dzień może się bardzo przyjemnie rozpocząć.
OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
na 1 porcję:
- 250 ml mleka (można zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym – ja używam zwykłego, tłustego mleka)
- 4-8 łyżek zwykłych płatków owsianych (w zależności od tego, jak gęstą owsiankę lubisz)
- pół jabłka (najlepsza będzie reneta)
- 2 łyżki brązowego cukru
- trochę płynnego miodu
- szczypta mielonego cynamonu
Opłucz płatki wodą, zalej mlekiem i gotuj, aż spęcznieją. Powinno to zająć około kwadransa.
W tym czasie obierz jabłko, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię lub do rondelka. Dodaj cukier i podsmaż, aż jabłko zmięknie a cukier się skarmelizuje. Jeśli jabłko jest zbyt suche możesz dodać 2 łyżki wody.
Kiedy jabłko będzie miękkie dodaj szczyptę cynamonu i wymieszaj.
Przełóż owsiankę do miseczki, na wierzch wyłóż skarmelizowane jabłko, dodaj trochę płynnego miodu.
Smacznego!
© 2021, Jo.. All rights reserved.