M

Młode ziemniaki z koperkiem

To nie lokalny patriotyzm, tylko szczera prawda: jeśli chcemy zjeść prawdziwe młode ziemniaki z koperkiem, musimy użyć jednej z wczesnych polskich odmian. Takich, z których wystarczy zetrzeć skórkę. Są słodkie, bo jeszcze nie zdążyła wytworzyć się w nich skrobia. I są, niestety, bardzo krótko.

Te ziemniaczki, to dla mnie znak, że zaczęło się lato!


MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM


  • 1 kg młodych, polskich ziemniaków
  • pęczek koperku
  • masło
  • sól do gotowania
  • kefir lub zsiadłe mleko do podania
  • opcjonalnie: jajko sadzone

Umyj i oczyść ziemniaki: możesz zetrzeć skórkę lub cienko obrać. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj.

Zmniejsz ogień i gotuj około kwadransa, aż ziemniaki będą miękkie.

Umyj, osusz i posiekaj koperek. Jeśli podajesz jajko – usmaż je na patelni lub ugotuj à la poche.

Odcedź ziemniaki, dodaj masło, posyp koperkiem.

Podaj z jajkiem i kefirem.

© 2023 – 2024, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.