To nie lokalny patriotyzm, tylko szczera prawda: jeśli chcemy zjeść prawdziwe młode ziemniaki z koperkiem, musimy użyć jednej z wczesnych polskich odmian. Takich, z których wystarczy zetrzeć skórkę. Są słodkie, bo jeszcze nie zdążyła wytworzyć się w nich skrobia. I są, niestety, bardzo krótko.
Te ziemniaczki, to dla mnie znak, że zaczęło się lato!
MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM
- 1 kg młodych, polskich ziemniaków
- pęczek koperku
- masło
- sól do gotowania
- kefir lub zsiadłe mleko do podania
- opcjonalnie: jajko sadzone
Umyj i oczyść ziemniaki: możesz zetrzeć skórkę lub cienko obrać. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj około kwadransa, aż ziemniaki będą miękkie.
Umyj, osusz i posiekaj koperek. Jeśli podajesz jajko – usmaż je na patelni lub ugotuj à la poche.
Odcedź ziemniaki, dodaj masło, posyp koperkiem.
Podaj z jajkiem i kefirem.
© 2023 – 2024, Jo. All rights reserved.