BlueBoy uwielbia marlenkę. Każdą. I był przeszczęśliwy, kiedy w Łodzi otworzyli marlenkową kawiarnię. Niestety jego radość trwała krótko, bo i krótki był żywot wspomnianej kawiarni.
Żeby ukoić ból mojego młodszego syna, a także trochę dlatego, że sama marlenki jeść nie mogłam ze względu na jakiś uczulający mnie składnik, postanowiłam zrobić ją w domu. Skorzystałam z przepisu Moich Wypieków. I powiem wam, że domowa marlenka jest rewelacyjna! Ja bym tylko zmieniła polewę na tę naszą, z kakao zamiast czekolady. Bo czekolada ma jakiś składnik, który… (tak, tak: uczula mnie… i jest to zapewne lecytyna sojowa).
MIODOWA MARLENKA
CIASTO:
- 120 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 150 g płynnego miodu
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Utrzyj masło z cukrem na puszysty krem.
Wymieszaj mąkę z sodą.
Cały czas ucierając dodawaj jajka, miód i mąkę z sodą.
Podziel ciasto na 5 części. Upiecz z nich placki (10 minut w 170ºC).
Teraz wam powiem, jak piekłam placki. Użyłam prostokątnej tortownicy (z odpinanym brzegiem) o wymiarach 20×30 cm oraz 5 arkuszy papieru do pieczenia.
Kolejno brałam papier, zapinałam go w tortownicy, rozwałkowywałam małym walkiem porcję ciasta, nakłuwałam widelcem i wstawiałam na 10 minut do gorącego piekarnika. Potem czekałam aż przestygnie, rozpinałam obręcz, zsuwałam papier z ciastem i powtarzałam z kolejną porcją.
Trwa to dość długo, ale nie jest skomplikowane.
KREM:
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- 500 ml mleka
- 250 g masła
- 400 g masy kajmakowej z puszki
Odlej pół szklanki mleka, dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj.
Zagotuj resztę mleka, zdejmij z ognia, dodaj rozrobiony budyń, dokładnie wymieszaj. Zagotuj mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przełóż do miseczki, przykryj wierzch folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Wystudź.
Utrzyj masło na gładki krem (będzie łatwiej, jeśli wyjmiesz je wcześniej z lodówki…). Cały czas ucierając dodaj porcjami masę kajmakową i zimny budyń.
Przełóż blaty kremem kajmakowym, zostawiając wierzch ciasta pusty. Połóż na wierzch papier do pieczenia i deskę. Obciąż czymś (np. słoikami lub puszkami) i odstaw w chłodne miejsce na dobę.
Zdejmij papier, oblej ciasto polewą. Jeśli chcesz, możesz wierzch i boki udekorować orzechami włoskimi.
POLEWA (oryginalna):
- 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 110 g gorzkiej czekolady
Podgrzej w garnuszku śmietankę, dodaj połamaną czekoladę. Zdejmij z ognia i zostaw, aż czekolada się rozpuści.
POLEWA (moja):
- 250 g cukru pudru
- 30 g ciemnego kakao
- 3 łyżki mleka
- 100 g masła
Przesiej przez sitko cukier puder i kakao.
Roztop masło w rondelku.
Dodaj cukier puder, kakao i mleko. Podgrzej mieszając, do uzyskania gładkiej masy (nie dłużej!).
Od razu wyłóż polewę na ciasto.
© 2024, Jo. All rights reserved.