Pęka ci strucla makowa, żebyś nie wiem jakiego użyła przepisu? Zrób makowy warkocz!

Przygotowuje się go tak, jak struclę, ale na koniec przecina wzdłuż na dwie części i zaplata. A skoro przecina – to nie ma co pękać i po problemie!


MAKOWY WARKOCZ


CIASTO:

  • 250 g mąki (plus trochę na podsypanie jeśli będzie potrzeba)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml lekko podgrzanego mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodaj do mleka pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.

Utrzyj żółtka z resztą cukru. Białka zachowaj do masy makowej.

Kiedy rozczyn ruszy, połącz żółtka, rozczyn, mąkę z solą i masło. Wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie – podsyp trochę mąką.

Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki (lub ścianek misy robota), przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA:

  • 200 g suchego, mielonego maku
  • 250 ml mleka
  • łyżka masła
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • ½ szklanki rodzynek i posiekanych orzechów
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki esencji migdałowej lub arakowej
  • jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania ciasta

Zalej mak gorącym mlekiem, wymieszaj, odstaw na chwilę do napęcznienia.

Rozpuść na patelni masło z miodem. Dodaj mak, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Dodaj rodzynki i orzechy. Wystudź.

Ubij pianę z białek i wymieszaj z wystudzoną masą makową.

Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek. Możesz od razu przenieść go na papier do pieczenia – będzie ci łatwiej przenieść zapleciony warkocz na blachę do pieczenia.

Rozsmaruj na placku masę makową, zostawiając czyste brzegi. Ciasno zawiń w roladę. Podwiń końce.

Przekrój roladę wzdłuż na pół. Powstaną dwa długie pasy ciasta z makiem – przełóż je kilka razy zaplatając „warkocz”.

Posmaruj wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z wodą i odstaw na chwilę.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Przenieś ciasto do piekarnika i piecz około 25-30 minut – najlepiej sprawdź patyczkiem, czy jest w środku upieczone.

Przestudź i polukruj. Zanim lukier zastygnie – możesz wierzch udekorować skórką pomarańczową, rodzynkami i płatkami migdałowymi.


LUKIER


  • 125 g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Połącz składniki ucierając na gładki lukier. Natychmiast wylej na ciasto.

© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.