Pęka ci strucla makowa, żebyś nie wiem jakiego użyła przepisu? Zrób makowy warkocz!
Przygotowuje się go tak, jak struclę, ale na koniec przecina wzdłuż na dwie części i zaplata. A skoro przecina – to nie ma co pękać i po problemie!
MAKOWY WARKOCZ
CIASTO:
- 250 g mąki (plus trochę na podsypanie jeśli będzie potrzeba)
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml lekko podgrzanego mleka
- 50 g drobnego cukru
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Dodaj do mleka pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.
Utrzyj żółtka z resztą cukru. Białka zachowaj do masy makowej.
Kiedy rozczyn ruszy, połącz żółtka, rozczyn, mąkę z solą i masło. Wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie – podsyp trochę mąką.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki (lub ścianek misy robota), przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA:
- 200 g suchego, mielonego maku
- 250 ml mleka
- łyżka masła
- ½ szklanki płynnego miodu
- ½ szklanki rodzynek i posiekanych orzechów
- opcjonalnie: ½ łyżeczki esencji migdałowej lub arakowej
- jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania ciasta
Zalej mak gorącym mlekiem, wymieszaj, odstaw na chwilę do napęcznienia.
Rozpuść na patelni masło z miodem. Dodaj mak, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Dodaj rodzynki i orzechy. Wystudź.
Ubij pianę z białek i wymieszaj z wystudzoną masą makową.
Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek. Możesz od razu przenieść go na papier do pieczenia – będzie ci łatwiej przenieść zapleciony warkocz na blachę do pieczenia.
Rozsmaruj na placku masę makową, zostawiając czyste brzegi. Ciasno zawiń w roladę. Podwiń końce.
Przekrój roladę wzdłuż na pół. Powstaną dwa długie pasy ciasta z makiem – przełóż je kilka razy zaplatając „warkocz”.
Posmaruj wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z wodą i odstaw na chwilę.
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Przenieś ciasto do piekarnika i piecz około 25-30 minut – najlepiej sprawdź patyczkiem, czy jest w środku upieczone.
Przestudź i polukruj. Zanim lukier zastygnie – możesz wierzch udekorować skórką pomarańczową, rodzynkami i płatkami migdałowymi.
LUKIER
- 125 g przesianego cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Połącz składniki ucierając na gładki lukier. Natychmiast wylej na ciasto.
© 2022 – 2024, Jo. All rights reserved.