Łosoś ze szpinakiem i sosem serowym

Niektóre genialne dania powstają przypadkiem. Tak właśnie było z naszą dzisiejszą kolacją – po prostu chciałam pozbyć się zalegającego w zamrażarce szpinaku.

W rezultacie powstało danie, które nas zachwyciło i spowodowało walkę o ostatnie kawałki bagietki do wyjedzenia sosu.


ŁOSOŚ
ZE SZPINAKIEM I SOSEM SEROWYM

  • 4 kawałki łososia
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 150 g gorgonzoli
  • pieprz
  • 200 g mrożonego szpinaku (całe liście)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • oliwa

Rozmroź szpinak.

Umyj i osusz łososia. Skrop oliwą. Oprósz solą.

Na patelni z grubym dnem rozgrzej trochę oliwy. Podsmaż łososia, skórą do dołu.

Przełóż rybę do naczynia do zapiekania. Przykryj folią aluminiową i wstaw na mniej więcej kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 200ºC.

Na drugiej patelni rozgrzej trochę oliwy, dodaj ząbek czosnku. Wrzuć szpinak, dopraw solą i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.

Wlej śmietankę do rondelka, dodaj pokrojoną na kawałki gorgonzolę. Dopraw pieprzem. Mieszaj podgrzewając na małym ogniu, aż ser się rozpuści a sos nieco zgęstnieje.

Dodaj sos do szpinaku i wymieszaj. Usuń czosnek.

Kiedy ryba się zetnie, zdejmij folię, dodaj sos i wstaw na dziesięć – piętnaście minut do piekarnika. Od razu zmniejsz temperaturę do 170ºC, żeby sos się nie zwarzył.

Podaj z bagietką.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.