T

Tarta z fetą i szpinakiem

Zasadniczo to jest danie bezmięsne, ale wiadomo: u nas musi być boczek. Jeśli nie jesteście Jakubem – boczek możecie pominąć.

TARTA ZE SZPINAKIEM

  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 250 g fety (prawdziwej, w kawałku, nie mazistego sera fetopodobnego!)
  • małe opakowanie śmietany 30% lub ricotty
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
  • gotowe ciasto francuskie lub kruche ciasto do słonej tarty
  • garść orzeszków piniowych

Podsmaż boczek i cebulkę – jeśli trzeba dodaj trochę oliwy.

Kiedy cebula zmięknie dodaj starty na tarce czosnek. Chwilę gotuj i dodaj szpinak. Duś pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi.

Wyłóż ciastem formę do tarty, połóż na wierzchu papier do pieczenia i wysyp kamyczki. Wstaw do gorącego piekarnika (200ºC) i podpiecz przez 10-15 minut (wierzch powinien zmatowieć). Przestudź.

Zdejmij pokrywkę, dopraw solą (z wyczuciem! boczek i feta są słone!) i pieprzem i odparuj płyn. Przestudź.

Roztrzep jajka ze śmietaną (lub ricottą). Dodaj do przestudzonego szpinaku i wymieszaj.

Wyłóż farsz na przestudzone ciasto. Dodaj kawałki fety. Wstaw do gorącego (180-200ºC) piekarnika na 30 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch orzeszkami pinii.

Przed podaniem lekko przestudź.

© 2021, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.