Zrobiliśmy dziś babkę piaskową i okazało się, że czasem potrzeba takiego właśnie zwykłego ciasta. Zatem spieszę się podzielić przepisem – a nuż ktoś jeszcze potrzebuje prawdziwej, domowej babki piaskowej?
BABKA PIASKOWA
150 g masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
szczypta soli
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
cukier puder do posypania
Wyjmij masło i jajka z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.
Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wysyp bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 160ºC.
Oddziel żółtka od białek.
Utrzyj masło na gładki krem. Nadal ucierając dodawaj porcjami cukier, cukier waniliowy, żółtka i skórkę z cytryny.
Przesiej do miski obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj porcjami do ucieranego ciasta.
Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Wymieszaj z ciastem.
Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika na około godzinę. Piecz do suchego patyka. Wystudź na kratce.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.



