S

Sernik wiedeński

Klasyczny sernik bez kruchego spodu. Do masy serowej można dodać rodzynki albo migdały. Po wystudzeniu można go posypać cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową. Będzie doskonały w każdej wersji.


W przypadku sernika należy pamiętać, że to jest deser, nie ciasto. Pieczemy go w niezbyt wysokiej temperaturze, powoli studzimy i schładzamy w lodówce przed podaniem.

Najczęściej używam twarogu do serników z wiaderka – wtedy nie dodaję masła.


SERNIK WIEDEŃSKI


  • 1 kg twarogu do serników (lub trzykrotnie mielonego)
  • 2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła (jeśli mielony ser go nie zawiera)
  • półtorej szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (lub 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej)
  • szczypta soli
  • rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, migdały – według osobistych preferencji

Wyjmij jajka z twaróg z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia – dzięki temu sernik ładnie odejdzie od obręczy). Włącz piekarnik na 170℃.

Ubij jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę.

Nadal ubijając dodawaj porcjami twaróg, budyń i masło.

Dodaj rodzynki i skórkę i wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy. Piecz około godziny. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Zanim podasz sernik – schłódź go w lodówce przynajmniej przez 12 godzin, żeby odpowiednio stężał.


POLEWA CZEKOLADOWA


  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 3-4 łyżki mleka

Przesiej przez sitko cukier puder i kakao.

Roztop masło w rondelku. Dodaj cukier puder i kakao i dokładnie wymieszaj, dodając po łyżce gorące mleko.

Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. Od razu wylej polewę na ciasto.

© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.

CategoriesWIELKANOC
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.