Żurawina (lub borówki) własnej produkcji mają tę niewątpliwą przewagę nad najlepszymi kupnymi, że sami decydujemy, jaką mają mieć konsystencję. Jeśli wolimy płynniejszą – gotujemy krócej. Jeśli bardziej odpowiada nam gęsta konfitura – zostawiamy na ogniu nieco dłużej.
I ten smak! Rzadko można trafić na żurawinę z jabłkiem, albo borówki z gruszką. Są rewelacyjne, a wymagają niewiele pracy.
ŻURAWINA/BORÓWKI DO MIĘSA I SERÓW
- 1 kg żurawiny
- 2 winne jabłka (np. reneta) lub 2 gruszki
- 500 g cukru (lub więcej jeśli wolicie słodszą)
Świeżą żurawinę/borówki włóż na dobę do zamrażarki.
Obierz jabłka/gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
Włóż wszystkie składniki do garnka. Gotuj na małym ogniu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Gorącą żurawinę/borówki przełóż do wyparzonych słoików, postaw dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.
© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.
Najlepsza żurawina ever + camembert na ciepło = niebo w gębie 🙂
Prawda.