T

Tortilla española (tortilla de patatas)

Specjalistą od hiszpańskiej kuchni jest w Oberżynie Piter. Jego związki z Hiszpanią są prawie tak silne, jak moje z Włochami (chociaż on nie ma hiszpańskiej siostry…) i dlatego czasami przyrządzamy hiszpańskie kolacje.

Moją ulubioną potrawą z tej karty jest tortilla. Klasyczną robi się wyłącznie z ziemniaków, cebuli i jajek, ale Piter daje do swojej cukinię (a czasami nawet podsmażony boczek) i powiem wam, że w tej wersji jest jeszcze lepsza!


TORTILLA ESPAÑOLA

  • 4 spore ziemniaki
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • oliwa
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
    opcjonalnie:
  • 1 cukinia

Obierz ziemniaki i cebulę i pokrój w kostkę. Jeśli dodajesz cukinię – pokrój ją również.

Na DUŻEJ patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, dodaj ziemniaki, a po chwili cukinię.

W misce rozbij jajka, dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła. Wylej na warzywa na patelni. 
Smaż na średnim ogniu.

Kiedy dół się zrumieni trzeba omlet odwrócić. Weź dużą pokrywkę lub talerz, przykryj nią patelnię i zdecydowanym ruchem odwróć tak, żeby omlet znalazł się na pokrywce. Zsuń omlet na patelnię usmażoną stroną do góry. Dosmaż dół.

Można kupić specjalne pokrywki do robienia omletów – mają płaski brzeg, dzięki czemu omlet  łatwo się zsuwa. Używamy takiej i bardzo sobie ją chwalimy.

© 2021, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.