Specjalistą od hiszpańskiej kuchni jest w Oberżynie Piter. Jego związki z Hiszpanią są prawie tak silne, jak moje z Włochami (chociaż on nie ma hiszpańskiej siostry…) i dlatego czasami przyrządzamy hiszpańskie kolacje.
Moją ulubioną potrawą z tej karty jest tortilla. Klasyczną robi się wyłącznie z ziemniaków, cebuli i jajek, ale Piter daje do swojej cukinię (a czasami nawet podsmażony boczek) i powiem wam, że w tej wersji jest jeszcze lepsza!
TORTILLA ESPAÑOLA
- 4 spore ziemniaki
- 1 cebula
- 6 jajek
- oliwa
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
opcjonalnie: - 1 cukinia
Obierz ziemniaki i cebulę i pokrój w kostkę. Jeśli dodajesz cukinię – pokrój ją również.
Na DUŻEJ patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, dodaj ziemniaki, a po chwili cukinię.
W misce rozbij jajka, dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła. Wylej na warzywa na patelni.
Smaż na średnim ogniu.
Kiedy dół się zrumieni trzeba omlet odwrócić. Weź dużą pokrywkę lub talerz, przykryj nią patelnię i zdecydowanym ruchem odwróć tak, żeby omlet znalazł się na pokrywce. Zsuń omlet na patelnię usmażoną stroną do góry. Dosmaż dół.
Można kupić specjalne pokrywki do robienia omletów – mają płaski brzeg, dzięki czemu omlet łatwo się zsuwa. Używamy takiej i bardzo sobie ją chwalimy.
© 2021, Jo. All rights reserved.