Uwielbiam jajka faszerowane po polsku! Jest to jeden z moich ukochanym smaków z dzieciństwa! Największym problemem są tu jednak skorupki.
Nawet najostrzejszy nóż i najwprawniejsza ręka nie dadzą stuprocentowej gwarancji, że nigdzie nie trafimy na odłamek. Znaczy: na fragment odłupanej skorupki. Dlatego kiedy miałam możliwość zakupu ceramicznych skorupek do faszerowania – zrobiłam to natychmiast i bez chwili wahania!
Ceramiczne skorupki są tu jedynym odstępstwem od tradycyjnej receptury. Resztę robię tak samo, jak Madre.
JAJKA FASZEROWANE
po polsku
- 4 jajka na twardo
- ½ pęczka natki
- ½ pęczka koperku
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: kropla maggi
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
- zielona sałata do podania
Obierz jajka i drobno posiekaj nożem, wraz z natką i koperkiem.
Jeśli przygotowujesz jajka w skorupkach od jajek: nie obieraj, tylko przekrój wzdłuż całe, ugotowane jajko w skorupce ostrym nożem, usuń połamane kawałki, wyjmij łyżeczką jajko, posiekaj z natką i koperkiem.
Wymieszaj z miękkim masłem. Dopraw solą i pieprzem.
Wysyp na talerz lub blat bułkę tartą. Napełnij ceramiczne skorupki farszem. Obtocz od strony farszu w bułce. Tak przygotowane jajka można przechować w lodówce aż do odsmażania.
Rozgrzej na patelni masło. Ułóż jajka skorupką do góry i smaż, aż bułka będzie rumiana i chrupiąca.
Podaj na liściach zielonej sałaty.
UWAGA WŁASNA:
Jeśli używacie takich skorupek: https://jajkafaszerowane.pl/ to nasz sprawdzony przelicznik wygląda następująco: w trzech skorupkach mieści się farsz z dwóch jajek. Mniej więcej…
Czyli do podanych wyżej proporcji potrzeba sześciu foremek. Jeśli robicie ich więcej – przyda się matematyka z podstawówki 😉
© 2021 – 2025, Jo. All rights reserved.