J

Jajka faszerowane po polsku

Uwielbiam jajka faszerowane po polsku! Jest to jeden z moich ukochanym smaków z dzieciństwa! Największym problemem są tu jednak skorupki.
Nawet najostrzejszy nóż i najwprawniejsza ręka nie dadzą stuprocentowej gwarancji, że nigdzie nie trafimy na odłamek. Znaczy: na fragment odłupanej skorupki. Dlatego kiedy miałam możliwość zakupu ceramicznych skorupek do faszerowania – zrobiłam to natychmiast i bez chwili wahania!

Ceramiczne skorupki są tu jedynym odstępstwem od tradycyjnej receptury. Resztę robię tak samo, jak Madre.


JAJKA FASZEROWANE
po polsku


  • 4 jajka na twardo
  • ½  pęczka natki
  • ½  pęczka koperku
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kropla maggi
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
  • zielona sałata do podania

Obierz jajka i drobno posiekaj nożem, wraz z natką i koperkiem.

Jeśli przygotowujesz jajka w skorupkach od jajek: nie obieraj, tylko przekrój wzdłuż całe, ugotowane jajko w skorupce ostrym nożem, usuń połamane kawałki, wyjmij łyżeczką jajko, posiekaj z natką i koperkiem.

Wymieszaj z miękkim masłem. Dopraw solą i pieprzem.

Wysyp na talerz lub blat bułkę tartą. Napełnij ceramiczne skorupki farszem. Obtocz od strony farszu w bułce. Tak przygotowane jajka można przechować w lodówce aż do odsmażania.

Rozgrzej na patelni masło. Ułóż jajka skorupką do góry i smaż, aż bułka będzie rumiana i chrupiąca.

Podaj na liściach zielonej sałaty.


UWAGA WŁASNA:

Jeśli używacie takich skorupek: https://jajkafaszerowane.pl/ to nasz sprawdzony przelicznik wygląda następująco: w trzech skorupkach mieści się farsz z dwóch jajek. Mniej więcej…

Czyli do podanych wyżej proporcji potrzeba sześciu foremek. Jeśli robicie ich więcej – przyda się matematyka z podstawówki 😉

© 2021 – 2025, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii
Tags

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.