Pomińmy dyskusję nad rodzajem: TA radicchio (bo jednak rodzaj sałaty), czy TO radicchio (bo kończy się na -o). Przejdźmy od razu do przepisu.
CONCHIGLIE Z RADICCHIO
- 1 większe radicchio
- 1 cebula
- 1 opakowanie gorgonzoli
- 1 mała mozzarella
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Pokrój radicchio na paski (jak kapustę). Posiekaj cebulę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i podsmaż, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną gorgonzolę, wymieszaj.
- 16 dużych muszli makaronowych
Ugotuj makaron w osolonej wodzie stosując połowę czasu podanego na opakowaniu. Odcedź. Przestudź.
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Rozpuść w rondlu masło. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Cały czas mieszając wlej powoli mleko. Gotuj na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje.
Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- parmezan do posypania
- oliwa do skropienia
Ułóż makaronowe muszle w naczyniu do zapiekania. Włóż do każdej porcję radicchio z gorgonzolą.
Pokrój mozzarellę w kostkę. Na wierzchu każdej muszli połóż po jednej.
Zalej makaron beszamelem. Posyp parmezanem. Skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około 20-30 minut, aż się wierzch zrumieni.
Lekko przestudź przed podaniem.
© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.
Bardzo dobre al forno.