C

Conchiglie zapiekane z radicchio i gorgonzolą

Pomińmy dyskusję nad rodzajem: TA radicchio (bo jednak rodzaj sałaty), czy TO radicchio (bo kończy się na -o). Przejdźmy od razu do przepisu.


CONCHIGLIE Z RADICCHIO


  • 1 większe radicchio
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie gorgonzoli
  • 1 mała mozzarella
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Pokrój radicchio na paski (jak kapustę). Posiekaj cebulę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i podsmaż, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną gorgonzolę, wymieszaj.

  • 16 dużych muszli makaronowych

Ugotuj makaron w osolonej wodzie stosując połowę czasu podanego na opakowaniu. Odcedź. Przestudź.

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Rozpuść w rondlu masło. Dodaj mąkę i wymieszaj.

Cały czas mieszając wlej powoli mleko. Gotuj na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje.

Dopraw solą, pieprzem i gałką.

  • parmezan do posypania
  • oliwa do skropienia

Ułóż makaronowe muszle w naczyniu do zapiekania. Włóż do każdej porcję radicchio z gorgonzolą.

Pokrój mozzarellę w kostkę. Na wierzchu każdej muszli połóż po jednej.

Zalej makaron beszamelem. Posyp parmezanem. Skrop oliwą.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około 20-30 minut, aż się wierzch zrumieni.

Lekko przestudź przed podaniem.

© 2021 – 2023, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.