To nie są zwykłe śliwki w occie. To jest ambrozja. Genialny dodatek do wędlin i pasztetu, nie mówiąc o tym, że zwykłą sałatkę jarzynową zmieniają w ósmy cud świata.
Przy okazji robimy ocet śliwkowy, bez którego nawet nie myślę o siekaniu czerwonej kapusty na surówkę. Tego octu nie kupisz w żadnym sklepie!!!
WAŻNA UWAGA!
- Kupujemy ocet 10%
- Ponieważ do śliwek potrzebujemy octu 3% – rozcieńczamy go wg wskazówek pod przepisem
- Tym rozcieńczonym 3% octem zalewamy śliwki i po dobie wylewamy go do zlewu
- Osączone śliwki zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Ten sok, to nasz ocet śliwkowy.
- Syrop=Ocet zlewamy do garnka i zagotowujemy. Po wystudzeniu zalewamy nim śliwki w słoju i zostawiamy do następnego dnia.
- Powtarzamy tę operację przez trzy kolejne dni. Czyli w sumie cztery razy zlejemy octowy syrop do garnka, zagotujemy go, wystudzimy i wlejemy z powrotem do słoja ze śliwkami.
- Czwartego dnia dodajemy do niego cynamon i goździki.
KORZENNE ŚLIWKI I OCET ŚLIWKOWY
- 1 kg twardych (!) śliwek węgierek
- 1 l octu 3%
- 1 kg cukru
- cynamon w kawałku
- kilka całych goździków
Przekrój śliwki wzdłuż i usuń pestki. Przełóż do dużego słoja z szerokim wlotem i zalej octem. Odstaw na dobę.
Wyrzuć śliwki na sito lub durszlak, wylej ocet – nie potrzebujemy go już.
Ułóż śliwki w słoju warstwami, każdą przesypując cukrem. Zostaw na 2-3 dni aż cukier zupełnie się rozpuści i powstanie syrop śliwkowy.
Zlej syrop do rondla i zagotuj. Od razu wyłącz gaz i przestudź. Zimnym syropem zalej śliwki w słoju.
Powtórz tę czynność przez następne 3 dni.
Czyli w sumie 4 razy zlewamy syrop, zagotowujemy, studzimy i zalewamy śliwki.
Do 4, ostatniego, gotowania dodaj cynamon i goździki.
Zalej śliwki syropem z przyprawami i odstaw na kilka dni.
Możesz też od razu przełożyć śliwki do mniejszych słoików, zalać syropem i odstawić.
Na ogół powstaje sporo syropu. Nie wykorzystasz całego do zalania śliwek w słoikach. Przelej resztę do butelek i używaj do sałatek i surówek zamiast octu balsamicznego.
Jak się robi 3% ocet ze sklepowego 10%?
300 ml octu 10% rozcieńcz 700 ml wody.
Skoro mówimy o surówce z czerwonej kapusty…
© 2020 – 2025, Jo. All rights reserved.



