K

Korzenne śliwki i genialny Ocet Śliwkowy

To nie są zwykłe śliwki w occie. To jest ambrozja. Genialny dodatek do wędlin i pasztetu, nie mówiąc o tym, że zwykłą sałatkę jarzynową zmieniają w ósmy cud świata.

Przy okazji robimy ocet śliwkowy, bez którego nawet nie myślę o siekaniu czerwonej kapusty na surówkę. Tego octu nie kupisz w żadnym sklepie!!!

WAŻNA UWAGA!

  • Kupujemy ocet 10%
  • Ponieważ do śliwek potrzebujemy octu 3% – rozcieńczamy go wg wskazówek pod przepisem
  • Tym rozcieńczonym 3% octem zalewamy śliwki i po dobie wylewamy go do zlewu
  • Osączone śliwki zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Ten sok, to nasz ocet śliwkowy.
  • Syrop=Ocet zlewamy do garnka i zagotowujemy. Po wystudzeniu zalewamy nim śliwki w słoju i zostawiamy do następnego dnia.
  • Powtarzamy tę operację przez trzy kolejne dni. Czyli w sumie cztery razy zlejemy octowy syrop do garnka, zagotujemy go, wystudzimy i wlejemy z powrotem do słoja ze śliwkami.
  • Czwartego dnia dodajemy do niego cynamon i goździki.

KORZENNE ŚLIWKI I OCET ŚLIWKOWY


  • 1 kg twardych (!) śliwek węgierek
  • 1 l octu 3%
  • 1 kg cukru
  • cynamon w kawałku
  • kilka całych goździków

Przekrój śliwki wzdłuż i usuń pestki. Przełóż do dużego słoja z szerokim wlotem i zalej octem. Odstaw na dobę.

Wyrzuć śliwki na sito lub durszlak, wylej ocet – nie potrzebujemy go już.

Ułóż śliwki w słoju warstwami, każdą przesypując cukrem. Zostaw na 2-3 dni aż cukier zupełnie się rozpuści i powstanie syrop śliwkowy.

Zlej syrop do rondla i zagotuj. Od razu wyłącz gaz i przestudź. Zimnym syropem zalej śliwki w słoju.

Powtórz tę czynność przez następne 3 dni.

Czyli w sumie 4 razy zlewamy syrop, zagotowujemy, studzimy i zalewamy śliwki.

Do 4, ostatniego, gotowania dodaj cynamon i goździki.

Zalej śliwki syropem z przyprawami i odstaw na kilka dni.

Możesz też od razu przełożyć śliwki do mniejszych słoików, zalać syropem i odstawić.

Na ogół powstaje sporo syropu. Nie wykorzystasz całego do zalania śliwek w słoikach. Przelej resztę do butelek i używaj do sałatek i surówek zamiast octu balsamicznego.


Jak się robi 3% ocet ze sklepowego 10%?

300 ml octu 10% rozcieńcz 700 ml wody.


Skoro mówimy o surówce z czerwonej kapusty…

© 2020 – 2025, Jo. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.