Zaraz po Wszystkich Świętych robimy ciasto na dojrzewający piernik staropolski. Z braku chłodnej spiżarni idzie ono potem do lodówki na kilka tygodni.
Dalszy harmonogram jest prosty: na Świętej Łucji pieczemy piernikowe blaty, a przed Wigilią przekładamy je powidłami śliwkowymi i mleczną masą i całość wieńczymy polewą czekoladową.
STAROPOLSKI PIERNIK DOJRZEWAJĄCY
tuż po Wszystkich Świętych:
- ½ kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 250 g smalcu (można zastąpić masłem, ale smalec jest lepszy)
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika piernika
Podgrzej na małym ogniu miód, cukier i tłuszcz do połączenia składników. Odstaw do ostygnięcia.
Rozpuść sodę w zimnym mleku.
Gdy masa będzie letnia zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj stopniowo mąkę, jajka, sodę z mlekiem, sól i przyprawy.
Kiedy składniki dobrze się połączą, przełóż ciasto do pojemnika, przykryj i odstaw na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce).
w Świętej Łucji, czyli 13 grudnia:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Podziel ciasto na 3 części. Każdą porcję rozwałkuj, jeśli trzeba podsypując mąką.
Przełóż do natłuszczonej prostokątnej płytkiej formy i piecz około 20 minut. Możesz użyć jednorazowych foremek aluminiowych – wtedy przechowasz w nich upieczone pierniki, albo użyć papieru do pieczenia (łatwiej wyjąć piernikowe placki z formy do pieczenia). Jeśli nie masz 3 takich samych form – upiecz placki po kolei, jeden po drugim.
Wystudzone pierniki zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i odłóż na tydzień w suche i chłodne miejsce.
3 dni przed Wigilią:
- 3 upieczone pierniki
- słoik dobrych powideł śliwkowych
- masa cytrynowa
- polewa czekoladowa
Na pierwszym pierniku rozsmaruj warstwę powideł. Przykryj drugim plackiem. Na nim rozsmaruj masę cytrynową. Przykryj trzecim plackiem.
Zawiń w folię. Obciąż deską z jakimś ciężarkiem (np. puszki albo słoiki) i odstaw w chłodne miejsce na dwa dni., żeby ciasto się związało.
Odpakuj ciasto z folii, wyrównaj nożem brzegi i oblej piernik polewą czekoladową.
MASA CYTRYNOWA
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- ⅓ szklanki gorącego mleka
- sok z połowy cytryny
Utrzyj masło z cukrem pudrem na gładki, puszysty krem.
Kiedy składniki dobrze się połączą zacznij dodawać po łyżeczce gorące mleko, cały czas intensywnie ucierając.
Na koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
POLEWA CZEKOLADOWA
- 250 g cukru pudru
- 30 g ciemnego kakao
- 3-4 łyżki mleka
- 100 g masła
Przesiej przez sitko cukier puder i kakao. To naprawdę ważne i bardzo skraca następne etapy.
Roztop masło w rondelku.
Dodaj cukier puder i kakao i dokładnie wymieszaj, dodając po łyżce mleko.
Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
Od razu rozsmaruj polewę na cieście.
© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.
O mój boże, jak ja bardzo kocham pierniki
Wiem. Właśnie dlatego je robimy <3
Najlepszy piernik pod słońcem.