P

Piernik staropolski (dojrzewający)

Zaraz po Wszystkich Świętych robimy ciasto na dojrzewający piernik staropolski. Z braku chłodnej spiżarni idzie ono potem do lodówki na kilka tygodni.

Dalszy harmonogram jest prosty: na Świętej Łucji pieczemy piernikowe blaty, a przed Wigilią przekładamy je powidłami śliwkowymi i mleczną masą i całość wieńczymy polewą czekoladową.


STAROPOLSKI PIERNIK DOJRZEWAJĄCY


tuż po Wszystkich Świętych:

  • ½ kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g smalcu (można zastąpić masłem, ale smalec jest lepszy)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika piernika

Podgrzej na małym ogniu miód, cukier i tłuszcz do połączenia składników. Odstaw do ostygnięcia.

Rozpuść sodę w zimnym mleku.

Gdy masa będzie letnia zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj stopniowo mąkę, jajka, sodę z mlekiem, sól i przyprawy.

Kiedy składniki dobrze się połączą, przełóż ciasto do pojemnika, przykryj i odstaw na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce).


w Świętej Łucji, czyli 13 grudnia:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Podziel ciasto na 3 części. Każdą porcję rozwałkuj, jeśli trzeba podsypując mąką.

Przełóż do natłuszczonej prostokątnej płytkiej formy i piecz około 20 minut. Możesz użyć jednorazowych foremek aluminiowych – wtedy przechowasz w nich upieczone pierniki, albo użyć papieru do pieczenia (łatwiej wyjąć piernikowe placki z formy do pieczenia). Jeśli nie masz 3 takich samych form – upiecz placki po kolei, jeden po drugim.

Wystudzone pierniki zawiń w folię spożywczą lub aluminiową i odłóż na tydzień w suche i chłodne miejsce.


3 dni przed Wigilią:

  • 3 upieczone pierniki
  • słoik dobrych powideł śliwkowych
  • masa cytrynowa
  • polewa czekoladowa

Na pierwszym pierniku rozsmaruj warstwę powideł. Przykryj drugim plackiem. Na nim rozsmaruj masę cytrynową. Przykryj trzecim plackiem.

Zawiń w folię. Obciąż deską z jakimś ciężarkiem (np. puszki albo słoiki) i odstaw w chłodne miejsce na dwa dni., żeby ciasto się związało.

Odpakuj ciasto z folii, wyrównaj nożem brzegi i oblej piernik polewą czekoladową.


MASA CYTRYNOWA


  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ⅓ szklanki gorącego mleka
  • sok z połowy cytryny

Utrzyj masło z cukrem pudrem na gładki, puszysty krem.

Kiedy składniki dobrze się połączą zacznij dodawać po łyżeczce gorące mleko, cały czas intensywnie ucierając.

Na koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.


POLEWA CZEKOLADOWA


  • 250 g cukru pudru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 3-4 łyżki mleka
  • 100 g masła

Przesiej przez sitko cukier puder i kakao. To naprawdę ważne i bardzo skraca następne etapy.

Roztop masło w rondelku.

Dodaj cukier puder i kakao i dokładnie wymieszaj, dodając po łyżce mleko.

Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.

Od razu rozsmaruj polewę na cieście.

© 2019 – 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.