Macedonię nauczyłam się robić od Roberty. Jest to najprostszy i najwspanialszy sposób na zjedzenie letnich owoców. Najlepiej wszystkich razem.
W książkach kucharskich znajdziecie różne zestawy owoców. Zdradzę wam sekret: nie mają one żadnego znaczenia. Po prostu bierzecie te owoce, które macie i lubicie. W ilościach, jakie sobie zażyczycie.
U mnie najczęściej są to truskawki, brzoskwinie, borówki i kiwi – ładnie i kolorowo wyglądają w szklanej salaterce. Ale chętnie też dodaję do nich banany albo melony. Czasami (o zgrozo!) biorę ananasy i brzoskwinie z puszki, jeśli tak się złoży…
Potem skrapiacie wszystko sokiem z limonki i wstawiacie do lodówki.
I to wszystko!
MACEDONIA DI FRUTTA
- sezonowe owoce w dowolnych ilościach: truskawki, brzoskwinie, banany, kiwi, grapefruity, maliny, borówki itd
- sok z limonki lub cytryny
Obierz i jeśli trzeba wypestkuj owoce. Pokrój na ćwiartki lub plasterki.
Przełóż do salaterki.
Skrop sokiem z limonki i wymieszaj.
Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
© 2020 – 2024, Jo. All rights reserved.