Zazwyczaj Piter robi ją do karkówki i nie ma grilla na wsi, przy którym nie zostałby poproszony o przywiezienie dużej porcji. I przywozi, bo sałatka jest prosta do przygotowania i świetnie pasuje do grillowanego mięsa. Trzeba tylko pamiętać o przechowywaniu jej w chłodzie.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA PITERA
- 5 ziemniaków
- 5 jajek
- 4 ogórki małosolne (lub kiszone)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę, ugotuj, przestudź.
Ugotuj jajka na twardo, przestudź, obierz i pokrój w dużą kostkę.
Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na maśle. Przestudź.
Pokrój w kostkę ogórki.
Przełóż składniki do miski i wymieszaj.
Wymieszaj śmietanę z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wstaw sałatkę na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki – powinna się dobrze schłodzić i przegryźć.
Jeśli zabierasz ją na piknik: ze względu na majonez powinna podróżować w lodówce albo termosie.
© 2020 – 2023, Jo. All rights reserved.