Teoretycznie to specjalność kuchni meksykańskiej i karaibskiej, ale nie różni się niczym od Ryby na sposób śródziemnomorski, nie mówiąc już w o wersjach à la Provençale czy zapiekanej ryby po portugalsku.
Prawdę mówiąc ten dorsz bardzo mi do Portugalii pasuje…
RYBA À LA VERACRUZ
4 filety białej ryby morskiej (np. polędwiczki z dorsza)
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
1-2 puszki pomidorów (całych, bez skóry)
1 czerwona cebula
8 zielonych oliwek bez pestek
8 czarnych oliwek z pestkami
łyżka kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kieliszek białego wytrawnego wina (resztę podasz do kolacji, więc kup dobre!)
oliwa
sól do mięsa lub ryb albo sól, pieprz i dowolne przyprawy
Jeśli ryba jest mrożona – wyjmij ją z zamrażarki i rozmrażaj pod przykryciem przez noc w lodówce. Albo przez cały dzień, jeśli robisz ją na kolację. Opłucz rybę, osusz papierowym ręcznikiem i włóż do płaskiego naczynia.
Wyciśnij cytrynę, dodaj do soku wyciśnięty lub starty drobno na tarce ząbek czosnku i zalej tą marynatą rybę. Odstaw na bok.
Obierz cebulę i pokrój na cienkie plasterki. Pokrój zielone oliwki.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć cebulę i mieszając podsmaż. Dodaj posiekany drugi ząbek czosnku i podsmaż.
Dodaj pomidory, podgrzej. Dodaj wino i zwiększ ogień. Gotuj 10 minut, aż wino odparuje. Zmniejsz ogień. Dopraw sos przyprawami. Dodaj czarne oliwki, kapary i pokrojone zielone oliwki. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę. Wyjmij rybę z marynaty, osusz papierowym ręcznikiem i podsmaż przez chwilę z obu stron, żeby złapała kolor.
Rozgrzej piekarnik do 200 ℃.
Przełóż rybę do naczynia do zapiekania. Zalej sosem pomidorowym. Skrop wierzch oliwą. Wstaw na nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Przed podaniem posyp natką.
Podaj z bagietką i resztą białego wina. O ile nie zostało zużyte przez kucharza w czasie przyrządzania potrawy. Tak się czasem zdarza… Wtedy trzeba otworzyć drugą butelkę…
© 2020 – 2021, Jo. All rights reserved.