Strucla makowa to u nas wraz z piernikiem dojrzewającym i kutią żelazne trio wigilijne. Przygotowanie jej jest naprawdę proste, a jeśli nie udaje wam się zwinąć zgrabnej rolady, zawsze możecie włożyć ją do keksówki i upiec makowiec o prostokątnym przekroju.

Jeśli używasz normalnego maku musisz go przepłukać, zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystygnięcia. Potem odcedzić na gęstym sicie i zmielić trzykrotnie na drobnych oczkach w maszynce do mięsa.

Info dla wielbicieli BlueBoya: Owszem, można zrezygnować z bakalii i przygotować farsz jedynie z maku, miodu i masła.


STRUCLA MAKOWA

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml lekko podgrzanego mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodaj do mleka pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.

Utrzyj żółtka z resztą cukru. Białka zachowaj do masy makowej.

Kiedy rozczyn ruszy, połącz żółtka, rozczyn, mąkę z solą i masło. Wyrób ciasto.

Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki (lub ścianek misy robota), odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:

  • 200 g suchego, mielonego maku (lub normalnego – patrz: uwaga w opisie nad przepisem)
  • 250 ml mleka
  • łyżka masła
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • ½ szklanki rodzynek
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki esencji migdałowej lub arakowej

Zalej mak gorącym mlekiem, wymieszaj, odstaw na chwilę do napęcznienia.

Rozpuść na patelni masło z miodem. Dodaj mak, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu aż masa zgęstnieje.

Dodaj rodzynki. Przestudź.

Ubij pianę z białek i wymieszaj z wystudzoną (!) masą makową.

Podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj na dość cienki placek. Ułóż na każdej połowę masy makowej, zostawiając czyste brzegi. Ciasno zawiń w roladę. Podwiń końce pod spód.

Posmaruj papier do pieczenia rozpuszczonym masłem. Zawiń ciasno makowce, zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu.

Przełóż makowce na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200℃.

Piecz makowce około 25-30 minut – powinno być widać przez papier upieczone na brązowo ciasto.

Lekko przestudzone makowce można polukrować.

Jeśli pieczesz makowce wcześniej i zamrażasz: rozmroź przez noc na blacie kuchennym i dopiero potem polukruj.


LUKIER

  • 125 g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Połącz składniki ucierając na gładki lukier. Natychmiast wylej na ciasto.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?