Prawdę mówiąc, to wcale nie wiem, czy to ciasto nazywa się Snickers. Ja je nazywam Ciastem, Które Robiła Mama (Pitera). Było to ulubione ciasto BlueBoya, któremu stryj Jacek wmówił, że orzechy są chrupkami.

Dla jasności: pieczemy z ciasta dwa placki: jeden z nich razem z masą orzechową, drugi goły. Przygotowujemy krem, którym przekładamy placki oraz polewę, którą wyłożymy na wierzch.

Podaję oryginalny przepis, na większą porcję ciasta. Ale pewnego dnia wrócę tu z wersją dla 4 osób. Obiecuję.


SNICKERS
czyli
Ciasto Babci Halinki


CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Rozpuść sodę w ciepłym mleku.

Z pozostałych składników zagnieć ciasto. Podziel na dwie części.

Przydałyby się dwie takie same formy. Jeśli nie masz: wyjmij z formy pierwszy placek po upieczeniu i przygotuj ją do upieczenia drugiego placka.

Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Rozwałkuj jedną część ciasta w formie do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut, niezbyt mocno rumieniąc.

Rozwałkuj drugą część ciasta w formie.

MASA ORZECHOWA

  • 300 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu

Na patelni rozpuść masło, miód, cukier. Dodaj orzechy. Wymieszaj, smaż na wolnym ogniu około 10 minut, mieszając drewnianą łyżką.

Wyłóż na przygotowany placek (ten nieupieczony), wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.

KREM:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki espresso

Odlej trochę mleka, wymieszaj dokładnie z proszkiem budyniowym i cukrem. Zagotuj resztę mleka, zdejmij z kuchenki, dodaj rozrobiony budyń i dokładnie wymieszaj. Postaw z powrotem na kuchenkę i zagotuj, cały czas mieszając.

Wiem, że to strasznie łopatologiczne, ale Piter próbował od razu zagotować mleko z cukrem i proszkiem budyniowym i to nie był dobry pomysł. Robimy tak, jak byśmy gotowali budyń, tylko używając połowy mleka z przepisu na torebce.

Wystudź budyń, przykrywając wierzch folią, żeby nie zrobił się kożuch.

Zmiksuj miękkie masło. Cały czas miksując dodawaj porcjami zimny budyń. Na koniec dodaj kawę i dokładnie wymieszaj.

Na wystudzony placek z orzechami wyłóż masę budyniową. Przykryj drugim plackiem. Obciąż (np. deską z postawionymi na niej puszkami) i odstaw na dwie godziny, żeby warstwy się związały.

Oblej ciasto polewą czekoladową


POLEWA CZEKOLADOWA


  • 250 g cukru pudru
  • 30 g ciemnego kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g masła

Przesiej przez sitko cukier puder i kakao.

Roztop masło w rondelku.

Dodaj cukier puder i kakao i dokładnie wymieszaj, dodając po łyżce gorące mleko.

Mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.

Od razu wyłóż polewę na ciasto.

© 2024, Jo. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.