S

Sernik królewski

Brzmi dostojnie, ale to jeden z najprostszych serników, jakie piekłam! I nie ma możliwości, żeby opadł czy popękał.

BlueBoy powiedział: “No nareszcie. Sernik w czekoladowym cieście. I bez rodzynków.”


Smacznego.

SERNIK KRÓLEWSKI

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Zagnieć szybko ciasto. Podziel na dwie części. Zawiń w folię.

Wstaw do zamrażarki na 1 – 2 godziny.

Ciasto musi być naprawdę twarde, bo będziemy je ścierać na tarce!

masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego, trzykrotnie mielonego (używam Piątnicy z wiaderka, do której nie trzeba już dodawać masła – jeśli masz inny ser dodaj 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego)
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru lub 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Ubij jajka z solą, porcjami dodając cukier puder.

Kiedy masa zwiększy swoją objętość i zbieleje, dodaj porcjami ser i proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną (oraz przestudzone masło jeśli go używasz).

Zmniejsz obroty miksera, wymieszaj do połączenia składników.

Rozgrzej piekarnik do 160ºC.

Na grubej tarce zetrzyj na dno brytfanny (użyłam prostokątnej tortownicy ze zdejmowanym rantem, 28×19 cm i była idealna!) połowę czekoladowego ciasta. Wyrównaj.

Wyłóż na ciasto masę serową.

Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta.

Wstaw do piekarnika. Piecz godzinę. Potem wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Po kwadransie otwórz je i wystudź sernik nie wyjmując z piekarnika.

Wystudzony sernik wstaw do lodówki na noc (albo dłużej – ten sernik można z powodzeniem przygotować nawet dwa dni wcześniej).

PS.
Jeśli macie problem ze starciem ciasta – spróbujcie użyć malaksera z tarką o dużych oczkach. Ja użyłam KitchenAid – ma mocny silnik i nie było problemu. Nie wiem, jak poradzą sobie inne, więc najlepiej spróbować, czy dają radę.

© 2021 – 2022, Jo.. All rights reserved.

Tags

Dziękuję za odwiedziny. Napiszesz coś?