Na fali fascynacji kuchnią angielską i Nigellą Lawson (jakkolwiek idiotycznie to brzmi) znaleźliśmy przepis na piernik z melasą. I został już z nami na lata.
Jest taki, jaki powinien być grudniowy pocieszacz: wilgotny i obłędnie pachnący. Idealny do podnoszenia na duchu, czy planowania świątecznych zakupów.Chociaż czasami to to samo 😀
PIERNIK Z MELASĄ
- 150 g masła
- 200 g złotego syropu
- 200 g melasy
- 125 g ciemnego cukru muscovado
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
- 250 ml mleka
- 300 g mąki
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
Roztop w rondlu masło z cukrem, melasą i złotym syropem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przestudź.
Wyłóż formę do pieczenia papierem. Rozgrzej piekarnik do 170ºC.
Dodaj do rondla mleko, sodę i jajka. Wymieszaj.
Dodaj mąkę i utrzyj, żeby nie było grudek.
Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około godziny.
Zostaw w formie do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
© 2021, Jo.. All rights reserved.