W

Wilgotny piernik z melasą

Na fali fascynacji kuchnią angielską i Nigellą Lawson (jakkolwiek idiotycznie to brzmi) znaleźliśmy przepis na piernik z melasą. I został już z nami na lata.

Jest taki, jaki powinien być grudniowy pocieszacz: wilgotny i obłędnie pachnący. Idealny do podnoszenia na duchu, czy planowania świątecznych zakupów.Chociaż czasami to to samo 😀


PIERNIK Z MELASĄ

  • 150 g masła
  • 200 g złotego syropu
  • 200 g melasy
  • 125 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 250 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

Roztop w rondlu masło z cukrem, melasą i złotym syropem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przestudź.

Wyłóż formę do pieczenia papierem. Rozgrzej piekarnik do 170ºC.

Dodaj do rondla mleko, sodę i jajka. Wymieszaj.

Dodaj mąkę i utrzyj, żeby nie było grudek.

Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około godziny.

Zostaw w formie do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

© 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.