M

Mięsny farsz z kasztanami i żurawiną

Najprościej będzie, jeśli upieczesz ten farsz w ceramicznej brytfannie i po prostu podasz go na stół. Jeśli chcesz – możesz uformować z niego kulki i włożyć do indyka, ale to naprawdę niepotrzebne.

Jeżeli zostaną ci resztki – podaj je po świętach na kolację, na gorąco, wraz z pieczonymi ziemniakami i surówką. Możesz ich również użyć do wspaniałego paja i w ten sposób przedłużyć sobie świętowanie.

FARSZ MIĘSNY Z KASZTANAMI I ŻURAWINĄ

  • 25 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 150 g  boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 czerwone cebule
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 250 g kasztanów – ugotowanych, pakowanych próżniowo
  • świeży rozmaryn i szałwia
  • szklanka suszonej żurawiny (można ją posiekać albo zostawić w całości)
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego (albo pół na pół wołowo-wieprzowego)
  • 1 żółtko
  • 70 g bułki tartej

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Pokrój cebule i wrzuć na patelnię. Po chwili dodaj masło. Dodaj boczek pokrojony w kostkę. Zostaw na małym ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pokrusz kasztany i dodaj do cebuli z boczkiem. Smaż przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.

Do przestudzonego farszu dodaj mięso, bułkę tartą, grubo posiekane zioła i żurawinę oraz żółtko. Dokładnie wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Wstaw farsz do piekarnika i piecz około 40 minut. Wierzch powinien się lekko zrumienić, a mięso w środku upiec.

© 2022, Jo.. All rights reserved.

  1. dasiagallery says:

    A ty sobie wyobraź, że nie mogę dostać indyka… I mam to w nosie. Za to kupiłam sobie rybę. I tylko dlatego “czuję” te święta…. ale ich raczej nie lubię…

    1. Jo. says:

      O, to ciekawe, z tym indykiem. Ale z drugiej strony: jakbyś go miała sama zjeść, to chyba jadłabyś do Wielkanocy, więc może lepiej ryba?

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.