M

Mięsna parmigiana Angeli

Możecie ją nazwać “gołąbkami w bakłażanach” – bez znaczenia: połączenie bakłażana z mięsem zawsze się sprawdza. I choćby z tego powodu warto zrobić te roladki, póki mamy na straganach mnóstwo bakłażanów!

Angela panierowała plastry bakłażana w jajku i mące, a potem obsmażała na oliwie. Są wtedy przepyszne, ale ponieważ preferujemy lżejszą kuchnię – piekę je w piekarniku.

Do tej potrawy potrzebujemy ładnych, podłużnych plastrów. Co zrobić z resztą bakłażanów? Rzućcie okiem na propozycje pod przepisem.


MIĘSNA PARMIGIANA ANGELI

2-3 bakłażany

250 g mielonego mięsa

3 puszki pomidorów

1 jajko

czerstwa bułka + trochę mleka lub wody do namoczenia

1-2 ząbki czosnku

szklanka startego parmezanu

1 duża lub 2 małe mozzarelle

oliwa

zioła prowansalskie

sól

Namocz bułkę w mleku lub wodzie.

Pokrój bakłażana wzdłuż na dość cienkie plastry. Ułóż na wyłożonej papierem blasze, posmaruj oliwą i piecz około kwadransa w 180℃. Mają zmatowieć, ale zachować kształt. I nie spalić się…
 
Rozgrzej w rondlu trochę oliwy. Dodaj pomidory, sól i zioła prowansalskie. Zagotuj.

Przełóż do miski mięso, jajko, odciśniętą bułkę, starty czosnek  i tyle parmezanu, żeby po wyrobieniu uzyskać gęstą masę. Starannie wyrób masę i uformuj z niej podłużne pulpeciki, długie na szerokość plastra bakłażana.

Kiedy sos zacznie się gotować, włóż do niego mięso i gotuj na wolnym ogniu.

Pokrój połowę mozzarelli w słupki.

Wyjmij ugotowane pulpeciki z sosu. Na każdym plastrze bakłażana ułóż jeden pulpecik i kawałek mozzarelli, oprósz parmezanem i ciasno zwiń w roladkę.

Ułóż roladki w naczyniu do zapiekania. Zalej sosem pomidorowym. Pokrój w cienkie plastry drugą część mozzarelli i ułóż na wierzchu. Posyp resztą parmezanu i odrobinę skrop oliwą.

Wstaw do nagrzanego do 200℃ piekarnika na 20 minut.

Co zrobić z niewykorzystanymi kawałkami upieczonych bakłażanów? Mam kilka pomysłów:

© 2020, Jo.. All rights reserved.

CategoriesBez kategorii

Leave a Reply to PiterCancel reply