– Ania, przyjedziesz na ciasto czekoladowe?

TO ciasto czekoladowe?!? TO ciasto, które swą delikatnością i kruchością uśmiechało się do mnie ze zdjęcia?? Mówimy o tym samym cieście??

– TO ciasto…


LE NÈGRE

200 g dobrej gorzkiej czekolady

200 g masła

200 g cukru

4 jajka

Przygotuj formę do pieczenia: wyłóż papierem albo wysmaruj masłem i wysyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180℃.

Oddziel żółtka od białek.

W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło i czekoladę. Kiedy powstanie gładka masa zdejmij z ognia. Nieco przestudź.

Dodaj żółtka i połowę cukru i dokładnie wymieszaj.

Ubij białka z drugą połową cukru. Połącz obie części i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i wystudź. Nie przejmuj się, kiedy zacznie na wierzchu pękać i opadać – tak ma być! Ma być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Le Nègre jest absolutnie rewelacyjny podany z wytrawnym czerwonym winem. Można też pozostać przy wersji ultra słodkiej, czyli z dodatkiem bitej śmietany lub lodów śmietankowych/waniliowych.

© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.

Dziękuję za komentarz. Postaram się możliwie szybko na niego odpowiedzieć.