– Ania, przyjedziesz na ciasto czekoladowe?
– TO ciasto czekoladowe?!? TO ciasto, które swą delikatnością i kruchością uśmiechało się do mnie ze zdjęcia?? Mówimy o tym samym cieście??
– TO ciasto…
LE NÈGRE
200 g dobrej gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g cukru
4 jajka
Przygotuj formę do pieczenia: wyłóż papierem albo wysmaruj masłem i wysyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Oddziel żółtka od białek.
W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło i czekoladę. Kiedy powstanie gładka masa zdejmij z ognia. Nieco przestudź.
Dodaj żółtka i połowę cukru i dokładnie wymieszaj.
Ubij białka z drugą połową cukru. Połącz obie części i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 40 minut.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i wystudź. Nie przejmuj się, kiedy zacznie na wierzchu pękać i opadać – tak ma być! Ma być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Le Nègre jest absolutnie rewelacyjny podany z wytrawnym czerwonym winem. Można też pozostać przy wersji ultra słodkiej, czyli z dodatkiem bitej śmietany lub lodów śmietankowych/waniliowych.

© 2020 – 2021, Jo.. All rights reserved.